Smärta för Min stora Dag

Öland Artikeln publicerades
Med smärta i leder och muskler men nöjda gick 47 löpare och fem cyklister i mål vid Långe Jan på söndagen efter att ha startat från Långe Erik på fredagen.
Foto:Joel Tappert
Med smärta i leder och muskler men nöjda gick 47 löpare och fem cyklister i mål vid Långe Jan på söndagen efter att ha startat från Långe Erik på fredagen.

170 kilometer är sträckan som 53 deltagare sprang i helgen. Blåsor, värk och 100 000 kronor till Min stora Dag blev resultatet.

– Jag känner mig fruktansvärt förstörd och trasig i dag, säger Ulf Petersén som är en av upphovsmännen till Lighthous Run, eller Fyr till fyr-loppet.

I helgen genomfördes det för andra gången med start vid Långe Erik för att på tredje dagen komma i mål vid Långe jan. Springsträckan blev 170 kilometer varav den längsta sträckan, 70 kilometer, genomfördes första dagen.

Information om loppet har mestadels förts på Facebook och deltagare kom från Skåne, Göteborg, Stockholm och en rad andra platser i landet. Ulf och hans kollega hade inte väntat sig så många anmälningar som det till sist blev.

– Det är ju ingen enkel löpning direkt.

Trots det blev det 47 personer som gick i mål, plus fem cyklister. Då hade några tvingats bryta under vägen av olika anledningar.

Förutom en väldigt speciell upplevelse leder loppet till att stora pengar samlas in till organisationen Min stora Dag som låter svårt sjuka barn att för en dag få göra något alldeles extra.

– Vi startade en insamling på nätet för ett par månader sedan och i dag kan vi överlämna 100 000 kronor. Det känns fantastiskt, säger Ulf Petersén som bor i Stockholm men kommer från Öland.

Även en del av startavgifterna går till Min stora Dag. Det är möjligt eftersom mat och övernattning under de tre dagarna sponsras av olika lokala företag.

– Mat & Sånt på Guldfågeln bjöd oss på middag både fredag och lördag, Brukshotellet i Degerhamn i söndags, frukost fick vi av Köpingsviks konditori och ICA i Mörbylånga, Restaurang Shiponja i Färjestaden sponsrade liksom kommunerna som upplät sporthallar för övernattning.

Blir det ett nytt lopp nästa år?

– I dag känns det inte så, när musklerna och lederna värker som värst. Men om en vecka sitter vi säkert och börjar planera igen, skrattar Ulf som tillsammans med sin svåger Magnus Villson ansvarade för årets upplaga av Fyr till fyr-loppet.