SM-tävling med drag och kraftmätningar

Bettorp Artikeln publicerades
Ulrica och Christian Rudén tar traktorpullingen till Öland och Bettorp, med SM-deltävling och shower.
Foto: Malin Edeborg
Ulrica och Christian Rudén tar traktorpullingen till Öland och Bettorp, med SM-deltävling och shower.

Under en dag kommer mullret av motorer att ljuda över den annars stilla betesmarken. Efter 30 år är traktorpulling tillbaka på Öland, och då med SM-deltävlingen Axima Power Pull. ”Det blir väldigt häftigt, och lockar mycket barn”.

Det som vanligtvis är en betesmark i Bettorp, förvandlas till något helt annat under Skördefestens lördag eftermiddag. Då ska upp emot 50 traktorer tävla i årets näst sista SM-deltävling i traktorpulling.

Som det svengelska namnet avslöjar, handlar sporten om att en traktor drar ett släp bakom sig. Släpet har en stor platta fram, och hjul bak. Ovanpå ligger en vikt, som hjulen för framåt när traktorn drar släpet. Detta gör att släpet blir tyngre och tyngre ju längre fram på banan som traktorn kör. För traktorföraren handlar det om att komma så långt som möjligt innan fordonet stannar av tyngden.

 

Tävlingen arrangeras av paret Christian och Ulrica Rudén. De bor i Mörlunda, Hultsfreds kommun, men har vistats hos släkt på Öland varje sommar sedan långt tillbaka. Christian har tävlat i traktorpulling sedan 1989, och körde faktiskt sin första tävling på Öland.

– Jag var 19 år och tävlingen arrangerades i ett stenbrott utanför Borgholm. Vi höll på -89, -90 och -91 men sen tog det slut.

Nu har han och Ulrica bestämt sig för att föra tillbaka tävlingen till ön. Paret har skrivit ett femårigt arrendekontrakt med ägaren av betesmarken och omgivande åkrar.

– Tanken är att det här ska bli återkommande. Det blir ett bra komplement till annat som sker under Skördefesten och jag tror verkligen att det lockar motorintresserade, säger Ulrica.

Förutom tävling sker flera shower. Christian Rudén ska bland annat visa sin traktor som är ombyggd från att gå på diesel till metanol.
Foto: Dennis Vos
Förutom tävling sker flera shower. Christian Rudén ska bland annat visa sin traktor som är ombyggd från att gå på diesel till metanol.

De traktorer som är inbjudna har upp till 3 000 hästkrafter så det utlovas rejäla kraftmätningar.

– Det kan spruta eld ur avgasrören och det är väldigt häftigt. Det brukar locka många barn.

Flera veckor innan Skördefesten har paret varit på plats för att sätta upp skyddsstaket och lägga ut banan. Många nyfikna har redan frågat vad som är på gång.

– Det här drar nog man ur huse.

Förutom själva tävlingen, bjuds också på olika shower där fordon visas upp. Det blir också tävlingar för barn från sex år och uppåt. Dessa kallas garden pulling och sker med gräsklippare.

Paret Rudén har stor erfarenhet av att genomföra större arrangemang, eftersom de även driver Sveriges största traktorträff, Målilla traktor power weekend. De har också en plan på att återkomma med tävling i standardpulling, där öländska lantbrukare kan delta – och kanske utmana dem på fastlandet.

Fakta

Traktorpulling

En stor sport i USA och längre söderut i Europa.

Idén kom redan på 1930- och 40-talet då man kopplade en logdörr efter en häst. Ju längre hästen gick, desto fler människor klev på dörren. Precis som i lantbruket ersattes hästen sedan av en traktor.

Tävlingar sker i olika vikt-, storleks- och modifierade klasser.

Visa mer...