Sjuåring fick rätt mot kommunen - slipper gå långt till skolbussen efter farlig väg

KVARNSTAD Artikeln publicerades
Philip, 10, och Casper Demant, 7,  fick rätt mot kommunen och slipper gå en kilometer till skolbussen efter en trång och tungt trafikerad bygata.
Foto: Privat
Philip, 10, och Casper Demant, 7, fick rätt mot kommunen och slipper gå en kilometer till skolbussen efter en trång och tungt trafikerad bygata.

En rak väg med god sikt utan farliga kurvor - ansåg kommunen och menade att sjuårige Casper skulle gå nära en kilometer till skolbussen.

– Jag blev förbannad. Vägen är smal och trång, tungt trafikerad och med bara en gatlampa, säger Caspers mamma Malin Demant och fick nyligen rätt av Förvaltningsrätten - Casper och hans storebror Philip, 10, slipper gå till skolbussen.

I slutet av augusti sa kommunen nej till familjens begäran, sönerna Casper och Philip hade enligt utbildningsförvaltningens uppfattning inte rätt till skolskjuts till och från gårdsplanen hemmavid.

I stället skulle de gå drygt 900 meter efter byvägen till en hållplats där skolbussen hämtar upp.

Från kommunens beslut gällande sjuårige Casper:

”Vägen kan inte anses vara farlig för en elev i årskurs 1 att förflytta sig 908 m på. Det finns inte särskilda skäl för att bevilja ansökan”.

I motiveringen till beslutet sägs att det aktuella vägavsnittet vid Kvarnstad på norra Öland är relativt rak utan farliga kurvor, sikten anses god och vägbredden bedöms som ”tillräckligt bred för att förflytta sig även om det kommer ett fordon”. Dessutom anges att trafiken på vägavsnittet är mycket begränsad.

”Det finns en 50 km/h samt en 40 km/h längre ned på vägen”, heter det vidare.

Byvägen i Kvarnstad kommunen anser som säker för en sjuåring att gå på i mörker för att komma till skolbussen.
Foto: Privat
Byvägen i Kvarnstad kommunen anser som säker för en sjuåring att gå på i mörker för att komma till skolbussen.

Beslutet fick känslorna att svalla hos familjen Demant.

– Jag blev förbannad på ren svenska, både på politiker och KLT som stått och lovat att det inte skulle bli sämre än när Silverstrand körde. Och de hämtade på vår gårdsplan.

– Barnens säkerhet ska komma först och så är det inte i många fall när det gäller skolskjutsarna, säger Malin Demant och formulerade sin ilska i en överklagan där Casper via mamma och pappa sköt talet om den säkra vägen i sank.

– Det är en liten byväg, smal och trång, med tung trafik - det är traktorer, mjölkbilar, foderbilar och lastbilar - och med bara en gatlampa. Det finns farliga kurvor där sikten är väldigt dålig och när det kommer större fordon kan Casper inte gå på vägen utan måste ut i diket, är det sedan snövallar måste han gå på dem eller i hög snö, berättar Malin och fortsätter:

– Sedan är det en 70-väg, kommunen borde ha bättre koll på vilket hastighet det är på vägarna innan de tar beslut.

Nyligen kom Förvaltningsrätten med sin dom i ärendet:

”Såvitt framkommit i målet saknar sträckan vägren, vägen trafikeras av tunga fordon och det finns enbart en lampa på sträckan. Med särskilt beaktande av Caspers låga ålder och med hänsyn till vad som framgått av vägens beskaffenhet, gör förvaltningsrätten bedömningen att det förelegat en skyldighet för kommunen att anordna skolskjuts enligt ansökan”, skriver rätten och beordrar kommunen att hämta och lämna vid hemmet.

– Gud vad skönt det var. Då känner man att man gjort nytta, att det var värt att kämpa, kommenterar Malin Demant.

Vad säger barnen?

– De tycker att det är bra att mamma inte behöver skjutsa längre, jag har haft möjligheten att göra det. Sedan tycker de det är lite synd att de får åka taxi till skolan i stället och inte i bussen med sina kompisar.

Många andra föräldrar är i samma situation med beslut de överklagat, tips till dem?

– Fortsätt kämpa, kämpa för barnens skull.