Samma turismproblem som för 40 år sedan: ”Husbilar största hotet mot öländsk turism”

Borgholm Artikeln publicerades
”Turismen har samma problem, som när jag var turistchef på Öland för 40 år sedan”, säger Lars Forsberg, Borgholm, Halltorps skapare och numera även ”oljedirektör”.
Foto: Per-Einar Nordkvist
”Turismen har samma problem, som när jag var turistchef på Öland för 40 år sedan”, säger Lars Forsberg, Borgholm, Halltorps skapare och numera även ”oljedirektör”.

– Hög kvalitet och personligt bemötande. Det är nyckeln till all framgång.

Den som säger så är Lasse Forsberg, Borgholm, skapare av Halltorps gästgiveri, tidigare turistchef och numera ”oljedirektör”.

Oavsett vad Lasse Forsberg gjort i livet, så är det kvalitén som utmärkt hans jobb.

Låt oss ta detta med ”oljedirektören” först.

Sedan 2012 driver Lasse Forsberg tillsammans med pensionerade radiorösten Sven Ekberg företaget Ekberg&Forsberg som ”skonsamt pressar sin Öländska jungfruliga olja ur gårdens ekologiska rapsfrön.”

– Det var när Sven och jag träffades en gång, som vi upptäckte att kvaliteten på öländsk rapsolja översteg rapsoljan från övriga landet i smak och kvalitet.

Men det fanns ingen öländska rapsolja, trots att de öländska åkrarna överallt lyste med sin underbara rapsgula nyans.

Detta måste vi göra något åt, ansåg de två.

När de solgula ölandsåkrarna hade gett ifrån sig de svarta rapsfröna hade dessa fraktats till Västergötland och pressats till olja med frön från hela landet. Den högre kvalitén på den öländska oljan försvann i mängden.

Därför började Ekberg&Forsberg att särpressa den öländska oljan.

– Vi hittade en lantbrukare, som odlade ekologiskt och var intresserade av att sälja sina öländska rapsfrön till oss. Vi hittade också ett oljepressföretag, som kunde skilja ölandsoljan från deras övriga rapsfrön.

– Då fick vi öländsk rapsolja.

– Men vi var tvungna att köpa minst 2.000 liter åt gången.

– Vi hade tidigare fått utmärkt hjälp på hur vi skulle komma igång och så vidare, men nu stod vi där med mycket praktiskt arbete och inga anställda.

- Vi skulle fylla tusentals flaskor, etikettera och paketera praktiskt taget utan maskiner.

Det blev familj, och vänkrets, som ställde upp och jobbade lördagar och söndagar, ty det var den enda tid som företaget hade tillgång till lokaler.

– Det var misstag, problem och okunskap i början, men med stark ”nybyggaranda”, har vi idag en maskinell linje, som framställer de 40 000 flaskor, som vi kan sälja.

Under tiden har man också anlitat ”smakdrottningen” Karin Fransson, får att smaksätta oljan och därmed öka intresset för den öländska rapsoljan.

- Nu är det endast vid försäljning och distribution vi har den personliga kontakten kvar.

Och den kommer inte Lasse och Sven att släppa så länge de sitter vid rodret...

Lasse Forsberg, Halltorps skapare, påstår med bestämdhet att Ölands lantbrukare odlar raps som ger Sveriges bästa rapsolja.
Foto: Per-Einar Nordkvist
Lasse Forsberg, Halltorps skapare, påstår med bestämdhet att Ölands lantbrukare odlar raps som ger Sveriges bästa rapsolja.

Just den personliga servicen och kvaliteten var kvarterskrogen Traktörens signum när Lasse kom till Borgholm och tillsammans med sin framlidna hustru Margareta inledde sin restaurangbana.

Denna personliga service och högkvalitativa verksamhet var också utmärkande när Lasse senare tillsammans med sin partner Josef Weichl byggde om Halltorps ålderdomshem till en verklig ölandspärla – Halltorps gästgiveri.

Ett ölandsbesök utan att besöka Halltorps gästgiveri var liksom inget Ölandsbesök. Halltorp var, i vart fall under de första åren, tämligen ensam om denna goda service och höga kvalitet. Senare fick de efterföljare.

Lasse Forsberg styrde och ställde på Halltorp, tills han gick i pension för några år sedan.

Nu är det ett annat ägarskap på Halltorp, som just nu är stängt för att renoveras.

Behövdes det?

– Ja, men inte för så mycket, Nu lägger man svindlande 600 miljoner kronor och kommer att få södra Sveriges absolut förnämsta anläggning om man följer de ritningar som jag fått se och om man får tag på utbildad personal.

Lasse Forsberg avbröt sitt Halltorpägande under sex år, 1978 till 1984, då han var turistchef på Öland.

– Och man har kvar samma problem idag inom turismen, som för mer än 40 år sedan, konstaterar Lasse Forsberg karskt.

– Politikerna lägger sig i för mycket, det finns för många campingplatser och brist på utbildad personal.

– För att turismen ska överleva på Öland måste man få in mera pengar, och det får man med högre kvalitet. Då kan också priset höjas.

Ett annat hot mot turismens överlevnad är, enligt Lasse Forsberg, husbilarna.

– Här kommer man till Öland, parkerar lite var som helst, ingen övernattning, kanske några få matställebesök och sedan iväg igen. Få intäkter om ens några till den öländska turistnäringen, som behöver varje krona för att utvecklas. Och husbilarna ökar i antal och blir bara fler och fler.

Vad kan man då göra?

– Bilda en kommun, som Eriksöres campings grundare Gillis Nilsson sa redan för 40 år sedan: En ö – ett Öland. Det håller än. Tyvärr kan man ju inte införa broavgift, vilket vore det bästa. Men gärna en tunnel, där man kunde ta avgift till turismen, säger Lasse Forsberg med ett leende.

Per-Einar Nordkvist