Sagolika siffror när turister betygsätter Öland

Öland Artikeln publicerades
”Sagolika siffror för Öland”. Tove Sundman, marknadsansvarig Ölands Turism, Anna Barkewall, Böda Sand, Erica Anerhof, Strandnära, Johan Göransson, turistchef presenterade årets turistundersökning.
Foto: Maria Wiell
”Sagolika siffror för Öland”. Tove Sundman, marknadsansvarig Ölands Turism, Anna Barkewall, Böda Sand, Erica Anerhof, Strandnära, Johan Göransson, turistchef presenterade årets turistundersökning.

Bäst atmosfär och bäst bemötande. Inom de områdena får Öland högst betyg i landet, i jämförelse med 26 andra städer och platser. Det framkommer i en gemensam besökarundersökning som har genomförts under sommaren.

Inom flera områden i undersökning hamnar Öland överst eller bland de översta i rankingen. På frågan om vilken stad eller plats man främst skulle välja att semestra i idag slår sig Öland in på tredje plats, efter Göteborg och Stockholm. Samtidigt svarar de tillfrågade vad som är det viktigaste för det val man gör. Svaret är tydligt – att människorna har ett trevligt bemötande och att platsen har en bra atmosfär. På frågan om just de två omdömena hamnar Öland allra högst.

En tredje aspekt är att platsen är bäst på att överträffa förväntningarna – omigen hamnar Öland i topp, liksom på frågan om det bästa utbudet av utflykter.

”De stora besöksanledningarna är sol och bad samt friluftsliv/naturupplevelser.”

– Det är sagolika siffror, att Öland kommer i topp när det handlar om att ha det bästa utbudet av utflykter. I konkurrens med Stockholm och Göteborg!, säger turistchef Johan Göransson.

Förutom ovanstående resultat hamnar Öland i topp även när de tillfrågade svarar på frågan om vilken plats de skulle vilja åka tillbaka till. 66,1 procent av de tillfrågade konstaterar att de inte är färdiga med Öland.

– De stora besöksanledningarna är sol och bad samt friluftsliv/naturupplevelser. Även specifika sevärdheter/turistmål är en viktig besöksanledning vad vi kan se i undersökningen, säger Johan Göransson.

Johan Göransson berättar att Öland har haft omkring 1,4 miljoner gästnätter under 2019. ”Det exakta antalet väntar vi med att ge besked om, det handlar bland annat om att campingarna inte blir klara med sina siffror förrän lite senare”. Av dem som besöker Öland är 90 procent svenskar och bland övriga dominerar tyska turister.

– Det viktigaste och bästa och annorlunda mot de platser jag har arbetat på tidigare är alla de eldsjälar som finns på Öland och som verkligen hjälper varandra. De är inte konkurrenter i första hand utan ser värdet av att samarbeta och kan tillsammans göra stordåd, säger turistchef Johan Göransson.

Fakta

Semestra i Sverige 2019

Lättast att ta sig runt i – Kalmar, Karlskrona, Öland

Överträffade förväntningarÖland, Vimmerby, Helsingborg

Platser med bäst atmosfärÖland, Västervik, Göteborg

Trevligast bemötandeÖland, Göteborg/Karlstad, Kalmar

Helst åka tillbaka tillÖland, Västervik, Göteborg/Skellefteå

Bästa utbud av boende – Stockholm, Göteborg, Öland

Bästa aktivitetsplatser – Stockholm, Göteborg, Öland

Bästa evenemangsplatser – Stockholm, Göteborg, Öland

Bästa utflyktsplatserÖland, Stockholm, Göteborg

Bästa sevärdheter – Stockholm, Öland, Läckö Kinnekulle

Visa mer...

Fakta

Semestra i Sverige 2019

27 destinationer: Borås, Eskilstuna, Falkenberg, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kungsbacka, Linköping, Lund, Läckö Kinnekulle, Malmö, Norrköping, Nyköping, Sigtuna, Skövde, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Vimmerby, Västervik, Västerås, Öland, Örebro

4 577 webbintervjuer

Kvinnor och män 18-70 år

Riksrepresentativt urval av individer

Datainsamlingsperiod: 29 juli – 8 augusti 2019

Visa mer...