Annons

Så var det förr – Hasse Sjöberg berättar om Borgholms affärshistoria

Sjöbergs tobakshandel på Storgatan i Borgholm har fyllt 75 år. Och några dagar efter firandet fick Ölandsbladet följa med jubilaren själv, Hasse Sjöberg, på en stadsvandring på Storgatan i Borgholm. Hasse kunde då berätta vilka affärsbutiker som kantade Storgatan när pappa Gustaf öppnade sin lilla butik 1944.
Publicerad 5 juni 2019 • Uppdaterad 12 juni 2019
Butik Öland har funnits länge på samma plats. Det var kvarntillverkaren Folke Lundberg, som startade butiken. Då fanns redan skomakare Lindström och Nilsson Foto på plats.
Butik Öland har funnits länge på samma plats. Det var kvarntillverkaren Folke Lundberg, som startade butiken. Då fanns redan skomakare Lindström och Nilsson Foto på plats.Foto: Per-Einar Nordkvist

– Vi börjar här uppe, säger Hasse. Och pekar på BG-gallerian.

– I lokalen i hörnan Storgatan-Tullgatan hade Dag-Roland Äleklint sin Flora blomsterhandel. Men när Gustaf öppnade tobakshandel, hade Rick Kågö en livsmedelsaffär där. Kågö blev ju senare känd som skapare av Borgens konservfabrik.

Annons

– I lokalen bredvid Flora var G Svenssons järnhandel under väldigt många år. G Svenssons var då en av två järnhandlare i Borgholm

– I den lilla fastigheten intill här låg två speceri- och matvarubutiker, G Henrikssons eftr och Svenssons Livs. I dag rymmer fastigheten Borgholms hälsobutik och en glassbar.

– Och sedan kommer vi till Danielsons. Det torde väl vara det äldsta ännu levande företag, som har sin verksamhet längs Storgatan i Borgholm. Butiken startade Karl Danielson redan 1905. Namnet lever kvar, men det har varit några ägarbyten under åren.

Hasse går sedan tillbaka till hörnet mot Tullgatan, fast nu på norra sidan av gatan, där Postnord ska lämna post till Storgatan 27 A och B.

- Här på norra sidan hade MG Petersson - en legendarisk Borgholmsprofil - en imponerande byggnad. Ett vitt hus, där det fanns tre affärslokaler. Gamla Borgholmare har säkert detta hus i minne, då det bröt av från den övriga bebyggelsen. Det fanns nämligen tre utomhusliggande – ganska branta - trappor, som man fick gå uppför. Ordet ”tillgänglighet” var inte uppfunnet på den tiden.

- Bruuns som sålde utsäde och foder till lantbrukarna hade sitt kontor här och sitt lager inne på MGs gård, innan verksamheten flyttade ner till yttre hamnen.

- Den andra trappan gick till Café Royal. Där fanns bland annat fotbollsspel som stadens tonåring trakterade. Jag har hört, att det fanns de ungdomar som beställde in ”1 kaffe med grädde”. Sedan doppade man en 10-öring i grädde innan man stoppade den i myntinkastet. På det sättet kunde man spela åtskilliga spel på endast ett mynt.

– Tredje trappan gick till Svenssons Ur och Optik som numera har sin butik i nästa kvarter på södra sidan av Storgatan.

– Trapporna revs för ett antal år sedan och den byggnad som nu finns har inte samma charm som den tidigare.

– Den gula tegelbyggnad som inhyser Jacobssons fanns ju inte när pappa Gustaf startade, då var det bara en hög vitkalkad stenmur, och bakom denna en stor bakgård.

Annons

– Huset med mitt företag Sjöbergs tobakshandel har ju i stort sett likadan ut – förutom några fasadförbättringar – sedan Gustaf startade här 1944.

– Där Esters nu ligger hade Robert Gustafsson sin möbelaffär. Hela fastigheten ända fram till vår brann ner julaftonen 1948. Vår familj – som då bodde ovanpå affären - fick evakuera och det var väl ett under att inte också vårt hem brann ner.

– Det har varit mycket stor omflyttning bland affärerna där, men jag minns när E-foto och Svensson Ur och Guld hade sina butiker bredvid möbelaffären.

I gatans norra del mellan Köpmangatan och Trädgårdsgatan var butikerna Axel Nillfors speceributik, Bojan Elmqvists Grandins eftr, Ljungströms järnhandel, Teniska Magasinet, Egon Gerlofssons frisörsalong och Wikestams.

I motsvarande kvarter på södra sidan låg Nya Conditoriet, John Johanssons manufakturaffär, Wirséns bageri, Systembolaget och Stadshotellet.

Där Jacobssons gula fasadtegelbyggnad i dag ligger fanns förr en reveterade mur, med en stor trägrind som skymde en gård där först Bruuns hade sitt lager – innan man flyttade till yttre hamnen. Och då övertog Birger Carlssons Borgholms cykel och sport en del av gården för lagning av cyklar och som butikslager.
Där Jacobssons gula fasadtegelbyggnad i dag ligger fanns förr en reveterade mur, med en stor trägrind som skymde en gård där först Bruuns hade sitt lager – innan man flyttade till yttre hamnen. Och då övertog Birger Carlssons Borgholms cykel och sport en del av gården för lagning av cyklar och som butikslager.Foto: Per-Einar Nordkvist
Danielsons är en av de äldsta affärerna på Storgatan. Den startades av  Karl Danielson 1905.
Danielsons är en av de äldsta affärerna på Storgatan. Den startades av Karl Danielson 1905.Foto: Per-Einar Nordkvist

Nya Conditoriet har legat på samma plats länge, men har bytt ägare några gånger under åren. Fastigheten där Svenssons Ur och Guld finns är ganska ”modern”. Äldre borgholmare har ju istället i ögonvrån den låga träbyggnaden med Wirséns bageri, där man tidiga mornar kunde gå in på gården och köpa sig en färsk fralla.

Fastigheten som i 15 år rymt Borgholms nya Mode var tidigare hemvist för Sportaffären, och innan dess – innan renoveringen av fastigheten - låg Systembolaget där. På hörnet kunde man slinka in på Stadshotellets ”bakficka”.

– Sedan blir det lite svårare, säger Hasse Sjöberg.

– Det har varit mycket omflyttning bland affärerna.

– I Magiques butik har tidigare varit en skoaffär och därefter en frisersalong, sedan kommer – om jag minns rätt - Ljungströms guldsmed, Malmsborgs blommor, JF Nilssons Hattar och Mössor, Westergrens, Kuppes optik, Borgholms Radioverkstad, Sörens bröd och Åbrinks.

Annons

– Åbrinks hörna är väl den mest kända delen av Storgatan i Borgholm. Där träffades man innan man skulle gå på bio, säger Hasse med ett leende på läpparna.

– På den motsatta sidan av Storgatan hade först Oscaria en skoaffär, sedan kom Borgholms Bokhandel. På den plats där Handelsbanken ligger hade Einar Andersson en låg träfastighet med affär för glas och porslinsförsäljning och Bertil Fäldt hade en speceriaffär.

G Henriksson hade till vänster en speceributik, innan Tore Andersson gjorde om affären till G Henrikssons efter. I butikslokalen till höger, där det i dag finns en glassbar, låg Äleklints matvaurbutik, innan Svenssons Livs flyttade in.
G Henriksson hade till vänster en speceributik, innan Tore Andersson gjorde om affären till G Henrikssons efter. I butikslokalen till höger, där det i dag finns en glassbar, låg Äleklints matvaurbutik, innan Svenssons Livs flyttade in.Foto: Per-Einar Nordkvist
Tekniska Magasinet fick sitt namn i början av 1900-talet. Det var Alexander Svensson som startade butiken.
Tekniska Magasinet fick sitt namn i början av 1900-talet. Det var Alexander Svensson som startade butiken.Foto: Per-Einar Nordkvist

Därefter kom Karl Es Färg och Thors herrekipering, Telegrafen och en banklokal.

– Av det jag minns på andra sidan torget var ju på södra sidan Henry Lindströms skomakeri, Nilsson foto, Ebbas och Apoteket.

– På norra sidan låg posten, Olai pensionat, senare Solkatten, Teanders fajansbutik, samt Ina Rydströms hattateljé.

Mycket har förändrats på Storgatan sedan Gustaf Sjöbergs dagar startade sin butik.

Hasse, vad skulle Gustaf sagt om han sett dagens förändrade storgata?

– Han skulle väl sagt: Allt har sin tid och det är bara att hänga med i utvecklingen.

En fråga till till Hasse Sjöberg, ägare till en av de äldsta butikerna i Borgholm och en gång en av IFK Borgholms mest tekniska och dribblingsroade spelare:

I en match där Hasse på sina vanliga högerinnerposition fick bollen i höjd med målområdetslinjen. Han skjuter inte utan dribblar av tre man, och med bollen på mållinjen sätter Hasse foten på bollen, säger ”äsch” och vänder ut mot planen igen, gör sina tre gubbar ännu en gång och slår bollen i mål.

Annons

Stämmer historien Hasse?

– Den har nog ett annat slut, säger Hasse med ett underfundigt leende på läpparna.

Per-Einar Nordkvist

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons