Annons

Så väntas algblomningen utvecklas i helgen – Det här bör du tänka på

Informationscentralen för Egentliga Östersjön har under hela veckan fått rapporter om riklig algblomning i Kalmarsund, Västervik och norra Öland. Det finns få tecken på att läget blir bättre i helgen, men kanske nästa vecka.
ÖLAND • Publicerad 26 juli 2019
Vid Sjöstugeområdet i Borgholm var det i torsdags rikligt med ansamlingar av cyanobakterier.
Vid Sjöstugeområdet i Borgholm var det i torsdags rikligt med ansamlingar av cyanobakterier.Foto: Kenth Jönsson

De senaste dagarna har Informationscentralen för Egentliga Östersjön fått rapporter om riklig algblomning i Kalmarsund, Västervik och norra Öland. Enligt uppgifter till tidningen var det exempelvis under torsdagen rejält med cyanobakterier i Sjöstugeområdet i Borgholm.

– I helgen befarar vi att utbredningen av ytansamlingar ökar i hela Östersjön. Förekomsten är hög av cyanobakterier längs hela kusten och eftersom det väntas bli lugnt väder är risken stor att de flyter upp och bildar större ansamlingar, säger Maya Miltell, från Informationscentralen för Egentliga Östersjön och fortsätter:

Annons

– Förhoppningsvis blir det blåsigare nästa vecka och då kommer det att bli bättre för de som gillar att bada.

Informationscentralen för Egentliga Östersjön rekommenderar folk att vara mycket försiktiga med att ta med hundar till badplatser vid kusten eftersom det är svårt att veta hur mycket cyanobakterier det är i vattnet, även om de inte syns. Även små barn tillhör en riskgrupp som lätt kan få kallsupar.

– Var också noga med att skölja av er själva efter bad för att undvika lång tids exponering av cyanobakterierna. Ansamlingar kan också vara väldigt lokala vilket innebär att det kan vara bättre vatten vid någon annan badplats längre bort, säger myndigheten på sin Facebook-sida.

Här saknas innehåll

FAKTA

Allmänna råd kring algblomning

• Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.

• En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda.

• Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.

• Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas.

• Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar).

• Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

• Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten. Diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation samt utslag som kan klia.

• Symptom efter bad Diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation samt utslag som kan klia. Symtomen kommer inom några timmar (högst 12 timmar) och varar i 1 - 2 - (3) dygn. Risk för lever- och njurpåverkan föreligger bara om man har svalt kraftigt (synligt) algbemängt vatten i stora mängder

Källa: Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons