Annons

Så gör Gert egen korv varje jul

Gert Håkansson i Stora Rör är uppvuxen med att göra egen korv, en tradition han har tagit med sig och fortsatt med genom åren och som även hans och hustrun Britt-Marie Håkanssons barn tagit med sig.
Stora Rör • Publicerad 8 december 2018
Gert Håkansson i full färd med att koka sin Medisterkorv som han är uppvuxen med gör till varje jul.
Gert Håkansson i full färd med att koka sin Medisterkorv som han är uppvuxen med gör till varje jul.Foto: Carin Svensson

– Ja, det vill gärna ha den här korven till jul, säger Gert Håkansson.

Han berättar att hans styvfar var från Danmark och var styckmästare. Han gjorde ofta den här korven, som heter Medisterkorv, på hösten, ofta till Mårten gås-firandet.

Annons

– Hos oss blev det till jul istället, jag fick till slut ett recept som han hade knåpat ihop, säger Gert.

Som så ofta när någon bakar och lagar mat på rutin är måtten inte så specifika utan det görs på känsla med ”lite sådant” och ”en nypa av det” och så vidare. Det var även fallet med Medisterkorven och Gert fick till att börja med ringa och fråga många gånger och justera sitt recept efterhand.

Varje år, någon gång i början av december, ofta efter dotterns födelsedag den andre december, är det dags för korvtillverkning.

– Det är en julkorv för oss men vi äter den också som vanlig mat, säger Gert.

– Den var så bra att ha i frysen när barnen var små och man jobbade, det var bara att ta fram den och slänga in den i ugnen, lägger Britt-Marie till.

Förr hade de tillgång till kött från Britt-Maries föräldragård men sedan den tillgången upphörde har de köpt färdig fläskfärs till korven. Men även om Gert och Britt-Marie inte behöver ta fram köttkvarnen för att mala kött längre så behövs ändå antingen en hushållsassistent eller en gammaldags vevbar köttkvarn för själva korvstoppningen. Därpå monterar man det så kallade korvhornet. På det träs sedan det krokfjälster som ska bli korvens skinn.

– Den vevbara är bra, för assistenten kan ibland gå lite för fort, säger Britt-Marie och tillägger att det är enklare att stoppa korv om man är två.

Gert och Britt-Marie Håkanssons gamla vevbara köttkvarn, som de gärna använder vid den årliga korvstoppningen.
Gert och Britt-Marie Håkanssons gamla vevbara köttkvarn, som de gärna använder vid den årliga korvstoppningen.Foto: Carin Svensson

När krokfjälstret trätts på korvhornet knyter de till den yttersta änden med mattvarpstråd och sedan matas korvsmeten genom kvarnen och ut i fjälstret. Gert och Britt-Marie knyter inte av korven utan fyller fjälstret tills det är fullt och låter korven ringla ut på en bricka framför köttkvarnen. När fjälstret är fullt knyts den andra änden också till.

– Sedan kokar vi korven direkt och så får den svalna i spadet till dagen efter, men man kan ta upp den innan också, säger Britt-Marie.

De fryser den kokta korven i lagom bitar så att den lätt kan tas fram efter behov och bakas i ugn eller brynas i stekpannan.

Annons

– Det blir ungefär fem kilo korv så vi kokar den i den stora kroppkaksgrytan och sedan har vi så att vi kan ge barnen eller ge bort i present, säger Gert.

För honom och Britt-Marie är Medisterkorven en viktig del av julbordet, som följt med från år till år trots att julbordet har förändrats lite och blivit lite mindre genom åren. Men de äter den också som vanlig mat med tillbehör som potatismos eller makaroner.

– Rårörda lingon är gott till, tipsar Gert.

MEDISTERKORV

Det här behöver du:

Cirka 10 meter krokfjälster

5 kg fläskfärs

2 st rivna gula lökar

4 msk salt

Annons

1 msk svartpeppar

1 msk kryddpeppar

1 riven muskotnöt

5 dl vetemjöl

2 dl stark köttbuljong (Gert brukar använda Campbells consommé)

1 liter mjölk för spädning av smeten (som inte ska vara för tunn)

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att lägga krokfjälster i blöt ett par timmar innan korvstoppningen, då blir det smidigare och mjukare att arbeta med och spricker inte så lätt.

Smeten blandas sedan med fördel för hand med plasthandske på, tycker Gert.

Annons

Blanda alla ingredienser men ha i mjölken sist, lite i taget så att korvsmeten inte blir för tunn/lös.

Trä krokfjälster på korvhornet och knyt till den yttersta änden. Mata i korvsmet genom köttkvarnen och ut i fjälstret. Stoppa korven ganska löst för smeten sväller lite i fjälstret när korven sedan kokas.

Knyt till andra änden av korven när fjälstret är fyllt och koka korven i sjudande vatten cirka 20-30 minuter.

Stek korven i smör eller margarin, eller ugnsbaka den, när den ska ätas.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons