Så blev första skörden – ”Från nagelbitare till något positivt”

ÖLAND Artikeln publicerades
Föra några veckor sedan var det stor oro bland bönderna men sedan kom regnet och skörden blev till slut över förväntan.
Foto: Braastad,Audun
Föra några veckor sedan var det stor oro bland bönderna men sedan kom regnet och skörden blev till slut över förväntan.

Bönderna kan andas ut. Nu är den första skörden bärgad och för de flesta blir den bättre än förväntat.

Förra årets torka var ett hårt slag för bönderna och under året har många fått brottas med foderbrist. En del har exempelvis fått köpa dyrt foder utomlands för att klara sig.

Därför var det otroligt viktigt att den första skörden skulle bli bra. På grund av vårens torka var många oroliga men den senaste månadens nederbörd gjorde susen.

– Rent överlag verkar det vara över förväntan. Backar vi bandet några veckor såg det inte alls bra ut med tanke på vårens torka. Från nagelbitande oro har det vänt till något positivt, säger Roger Gustafsson, ordförande LRF Mörbylånga kommungrupp.

Roger Gustavsson, ordförande i LRF Mörbylånga.
Foto: unknown
Roger Gustavsson, ordförande i LRF Mörbylånga.

Men det är också stora skillnader på hur mycket skörd vallarna har gett.

– En del körde upp vallen tidigt och har sått nytt vilket var bra. För de gamla vallarna fick ta stryk förra året och har inte gett mycket i år, det har varit mycket ogräs. En del tog första skörden och plogade sedan upp för att så majs eller helsäd för att på det sättet få två skördar med olika grödor.

Hur är läget nu?

– Vi ska vara nöjda och det här var en otroligt bra början. Men vi kan inte andas ut, det krävs fler bra skördar för att lindra förlusterna efter förra årets torka.

Även på norra delen av Öland ser skördarna bra ut.

– Det är över förväntan men jag vet inte hur det ser ut näringsmässigt, där kan det nog variera en del. Det har varit en lång skördeperiod där det har använts olika strategier. En del har exempelvis varit tidigt ute för att de behövde foder medan andra har kunnat vänta och då satsat på kvantitet före kvalité och vissa har haft en normal skördestrategi, säger Caroline Eriksson, ordförande LRF Borgholm kommungrupp.

Generellt beräknas andraskörden börja fem veckor efter den första. Nu ser förutsättningarna väldigt bra ut.

–  Regnet som kom nu är bra. Sedan hoppas vi att det blir omväxlande väder med sol och regn. Om temperaturen sedan ligger på mellan 20-23 grader så är förutsättningarna optimala.

Hur är stämningen nu hos dina kollegor?

– Alla är nog lite lättade för det är bättre i år jämfört med samma period förra året. Även om man kommer att behöva köpa foder och halm så är förutsättningarna mer normala i år eftersom det har varit bra skördar i hela landet.