(S)-löfte: Vill bygga 80 hyreslägenheter

BORGHOLM Artikeln publicerades
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och Andreas Persson (S), tf ordförande i Arbetarkommunen lovar 80 hyreslägenheter om de vinner valet.
Foto: Alexander Jensen
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och Andreas Persson (S), tf ordförande i Arbetarkommunen lovar 80 hyreslägenheter om de vinner valet.

Med knappt två veckor till valet ger Socialdemokraterna ett av sina viktigaste vallöften. De vill bygga 80 hyreslägenheter varav hälften ska vara anpassade till ungdomar.

Ambitionen att bygga fler bostäder nämns i valprogrammet. Men Socialdemokraterna väljer nu att förtydliga den och sätta konkreta mål. Under kommande mandatperiod vill de bygga 80 hyreslägenheter där hälften ska vara anpassade för ungdomar. De ska också byggas på olika orter i kommunen.

– När vi knackade dörr märkte vi att detta är en mycket viktig fråga för våra kommuninvånare. Barn i 20-årsåldern som bor hos sina föräldrar vill hitta egna boenden men här finns det inga för dem och då riskerar de att flytta härifrån, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S)

– Många av dem vill helst bo kvar här i närheten av familj, släkt och vänner, säger Andreas Persson (S), tillförordnad ordförande i Arbetarkommunen.

De har också pratat med företag som anser att bristen på hyreslägenheter gör det svårare att rekrytera kompetent personal.

Varför har ni inte satsat på detta under nuvarande mandatperiod?

– Det har varit svårt att få en majoritet för detta. Men vi har tillsammans beslutat om 22 hyreslägenheter som är på gång i Rälla och Löttorp. De i Rälla ska vara klara nästa sommar och de i Löttorp något senare, säger Ilko Corkovic.

Är det kommunens roll att bygga lägenheter?

– Ja för bostäder är en del av välfärden och vi tycker att alla ska ha tillgång till bra och trygga boenden.

De har gjort en grov beräkning och tror att satsningen kan kosta mellan 80 och 100 miljoner kronor beroende på lägenheternas storlek.

– Det ska finansieras genom Investeringsstödet som regeringen har infört, kommunbonusen som ges till kommuner med många startbesked, vinster från försäljningar av kommuners tomter och bostadsrätter. Sedan krävs det också upplåning, säger Ilko Corkovic och fortsätter:

– Vi vill också intensifiera detaljplanarbetet för hyreshus, vi tänker inte lämna markreservationer utan att det finns krav på hyreslägenheter och hoppas locka externa investerare till kommunen.

Det är en stor kostnad...

– Ja men detta är en förutsättning för tillväxt och bättre befolkningsutveckling. Det är en investering för framtiden, säger Andreas Persson.

– För en sådan här satsning krävs det också att vi bildar ett kommunalt bostadsbolag, vi ger Vänsterpartiet rätt där, säger Ilko Corkovic.

Det här är ett stort löfte...

– Vi vill ha press på oss att leverera. Detta är ett av våra viktigaste vallöften.