Roots tar i från rötterna – odlar till restaurangen

Triberga Artikeln publicerades
Max Sirviö bor i Triberga och är därför mycket engagerad i festivalodlingen, tillsammans med Linnea Gustafsson och andra i föreningen Öland Roots.
Foto:Emmi Roosling
Max Sirviö bor i Triberga och är därför mycket engagerad i festivalodlingen, tillsammans med Linnea Gustafsson och andra i föreningen Öland Roots.

När Öland Roots arrangörer inte hittade tillräcklig mängd kravodlade råvaror på ön, tog de bokstavligt talat saken i egna händer.

Miljö och hållbarhet är två byggstenar i organisationen kring Öland Roots. Föreningen har en målsättning att källsortera allt skräp under festivaldagarna, och lyckas till största delen att göra det.

Föreningen driver ett antal egna matserveringar, med enbart krav-certifierade råvaror. Förra året hade föreningen premiär för restaurangen Ogräs bar, som erbjuder en trerätters meny och platsbokning.

– Det blev ett uppskattat och roligt initiativ. Vi insåg att även om ett kök byggs upp tillfälligt i en tallskog så går det, säger Olof Svensson i föreningen Öland Roots.

Föreningen vill gärna samarbeta med öländska aktörer, men det var svårt att hitta närproducerade grödor som var kravcertifierade.

– Därför har vi startat en egen festivalodling. Målsättningen är att allt som serveras på restaurangen ska komma därifrån, säger Olof Svensson.

Havtornsgården i Triberga låter arrangörerna arrendera fyra hektar åkermark.

– I år använder vi 1 400 kvadratmeter, men tanken är att vi ska utöka med tiden, säger Linnea Gustafsson som har huvudansvaret för odlingen tillsammans med Max Sirviö.

Längs de gröna raderna växer nu sallad, kryddor, spetskål, vaxbönor och potatis. Där finns också blommor och tomater.

Samtliga grödor är utvalda för att passa menyn i restaurangen.

Inför sådden plöjdes marken med maskin, men sedan dess har festivalens odlare skött allt för hand. I veckan möttes de för att rensa ogräs tillsammans.

– Det är spännande att vara med i en förening där vi tillåts tänja på gränserna och göra verklighet av våra idéer, för att se hur långt de kan gå, säger Linnea Gustafsson.

Den stora utmaningen har varit att så fröna i rätt tid, för att allt ska vara klart att skörda och leverera under festivalveckan.

– Det första året får bli ett experimentår. Det här med att beräkna volymer och tidspann är något helt nytt för oss.

Redan nu ser det dock ut som att stora delar av skörden kommer att lyckas. Potatisen utgör den största delen av odlingen, och den ser lovande ut.