Romson till ölänningarna: ”Håll nere förbrukningen”

Öland/Stockholm Artikeln publicerades
Ölänningarna bör stänga av kranen, enligt miljöminister Åsa Romson (MP). Regeringen har inga planer på att hjälpa Öland med vattenbristen, utan uppmanar ölänningarna att spara på vattnet.
Foto:Arkiv
Ölänningarna bör stänga av kranen, enligt miljöminister Åsa Romson (MP). Regeringen har inga planer på att hjälpa Öland med vattenbristen, utan uppmanar ölänningarna att spara på vattnet.

Miljöminister Åsa Romson (MP) har inga avsikter att hjälpa Öland med vattenbristen. Istället uppmanar hon ölänningarna att spara på vattnet.

– Det handlar i grund och botten om ett långsiktigt planeringsarbete för att hushålla med de resurser man har och att hålla nere förbrukningen, skriver klimat- och miljöministern i ett svar till riksdagsledamoten Jan R Andersson (M).

Härom veckan riktade han en fråga till miljöministern, där han ville veta vilken beredskap regeringen har för den öländska vattenkrisen.

Några löften om riktade insatser från regeringen, finns inte med i svaret. Istället hänvisar Romson till behovet av regionala och kommunala vattenförsörjningsplaner, som hon uppger finns i drygt hälften av landets län.

– Ett stort ansvar för vattenförsörjningsfrågan ligger på de regionala och lokala planen, framhåller hon.

Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson (M) känner sig hånad av miljöministerns svar:

– Frågan om vattenförsörjning är helt avgörande för jordbruket, kycklingproduktionen och turistindustrin på Södra Öland. Varje dag kostar vattenbristen kommun, företag och privatpersoner stora belopp. Då borde man kunna förvänta sig ett bättre svar från miljöministern än att vi ska spara på vattnet, vilket vi redan gjort under en längre tid. Det känns som ett hån, säger han i ett pressmeddelande.

För Ölandsbladet utvecklar han resonemanget:

– Vad tror hon att vi gör, vi försöker hushålla så mycket vi kan. Min personal på tekniska går nästan in i väggen för att lösa det här, då blir det en konstig sak att säga. Någonstans förväntar man sig att hon vet om den, och gör vad hon kan.

Hur hade du önskat att svaret låtit?

– Att hon sagt att det här är allvarligt. Jag förstår att staten inte kan stå för alla kostnader, men att hon åtminstone vill föra ett samtal med ölandskommunerna om hur vi kan lösa situationen.

I sitt svar hänvisar Åsa Romson också till en utredning kring anpassningar till ett förändrat klimat. Där ingår en analys över hur ansvaret ska fördelas mellan staten, landstingen, kommunerna och enskilda. Det uppdraget ska redovisas först i slutet av februari nästa år.