Roger medverkar i tv-serien När livet vänder – ”Hoppas det tas emot bra”

GRÄSGÅRD Artikeln publicerades
Roger Gustavsson, från Gräsgård, medverkar i veckans avsnitt av SVT:s serie ”När livet vänder”.
Foto: Skärmavbild från SVT
Roger Gustavsson, från Gräsgård, medverkar i veckans avsnitt av SVT:s serie ”När livet vänder”.

I SVT:s tv-serie ”När livet vänder” möter programledaren Anja Kontor människor som har tagit sig igenom svåra händelser i sina liv. I veckans avsnitt träffar hon lantbrukaren Roger Gustavsson, från Gräsgård.

Han berättar om stoltheten för lantbruksyrket, kärleken till familjen och inte minst till djuren. Men också om tunga händelser som hans brors bortgång, hur han tidigt i livet drabbades av artros och därefter har fått leva med ständig verk.

Till slut blev det ohållbart att fortsätta driva familjegården. Vid 47 års ålder tog han beslutet att sälja släktens livsverk, skiljas från djuren och fick söka nytt jobb.

Det är ett gripande samtal som pendlar mellan sorg, förtvivlan, kärlek och hopp. Roger Gustafsson träffade Anja Kontor av en slump när hon skulle göra en film om alvaret och världsarvet.

– Jag blev involverad i det och hon frågade om min bakgrund, det ena ledde till det andra, säger Roger Gustavsson.

Det krävdes en del bearbetning för att han skulle medverka i programmet.

– Jag var inte på hugget direkt. Jag är lite nervös för det här och är inte kaxig för fem öre. Men jag hoppas att det tas emot på ett bra sätt. För jag ömkar mig inte, jag berättar som det är.

– Min förhoppning är att folk får en uppfattning om hur det är att vara bonde. Hur stolt jag har varit för mitt yrke. Men jag hade hoppats det skulle ha visats fler naturbilder i avsnittet för vi filmade mycket.

Varför valde du att ställa upp?

– Jag ville ge en inblick i lantbruket och visa min stolthet över att få vara bonde. Dagens samhälle har blivit hårdare. I sociala medier får vi lantbrukare höra att vi exempelvis är miljöbovar, att vi missköter djuren och bara vill tjäna pengar på dem. Det är också många vidriga uttryck som riktas mot oss och som jag far illa av.

– Men jag vill visa att vi är mänskliga. Visst tjänar vi pengar på korna men vi ser dem som goda arbetskamrater och bryr oss väldigt mycket om dem.

Hur har det varit att gå vidare efter försäljningen?

–  Det är verkligen en utmaning men försäljningen löstes på ett bra sätt. Jag har accepterat det och gått vidare.

Vad gör du nu?

– Vi har renoverat huset, jag hjälpte frun i uppstarten med caféet och jag har gått tillbaka till LRF som ordförande i kommungruppen. Nu har jag vikarierat lite som tjänsteman inom LRF. Det är frågor som jag kan bidra med.

– Jag har också kunnat träna ordentligt och med hjälp av den mår jag mycket bättre. Det har inte känts så här bra på många år. Jag har det bra idag.

Programmet sänds i SVT på onsdag.