Rekordblött i norr - mesta på 23 år

BYXELKROK Artikeln publicerades
20 millimeter är inget räddningstjänsten tar fram länspumparna för, men ändock ett prydligt vecka 10-rekord för nordligaste Öland.
Foto: Michael Ståhl
20 millimeter är inget räddningstjänsten tar fram länspumparna för, men ändock ett prydligt vecka 10-rekord för nordligaste Öland.

SMHI:s väderstation på norra Öland på kanten av Neptuni åkrar är i rekordform. Förra veckan var den nederbördsrikaste vecka 10 sedan starten på mätningarna 1996.

Vän av ordning kan dock påpeka att vecka 10 historiskt sett inte är förknippad med några översvämningsrisker, den är ganska torr av sin natur. Så ock vecka 10 detta år, det nysatta rekordet för den 23 år gamla, väderbitna stationen strax norr om Byxelkrok är på blygsamma 20 millimeter, cirka fyra millimeter mer än det förra rekordet.

I snitt har nederbörden under årets tionde vecka legat på drygt fyra millimeter och vissa år har Ölands nordligaste SMHI-mätstation haft noll och intet i nederbördsform att rapportera hem om till Norrköping.

I Störlinge kan Conny Johansson berätta om ett något torrare läge än i norr.

– Lite småblött hela veckan, men inga större mängder. Jag hade 14,4 millimeter, konstaterar denne, vars väderstation i SMHI-sammanhang går under namnet Skedemosse trots placeringen i norra änden av Störlinge.