Regndans och vindrickande

Öland Artikeln publicerades
Miljöpartisten Eva Öberg vet hur Öland ska få mer vatten. Genom att fullmäktigeledamöterna dansar regndansen förstås.
Foto:Malin Edeborg
Miljöpartisten Eva Öberg vet hur Öland ska få mer vatten. Genom att fullmäktigeledamöterna dansar regndansen förstås.

Mörbylångas fullmäktigeledamöter har egna lösningar på vattenbristen. Eva Öberg (MP) uppmanade till regndans. Pia Schröder tycker att turisterna får hålla sig till vin.

Efter att fullmäktige diskuterat vattenbristen i en halvtimme, kom uppmaningen från Eva Öberg:

– Nu ställer vi oss alla upp och dansar regndansen.

Och visst gjorde politikerna det. Med armarna i luften rörde de sig fram och tillbaka.

– Folkligt sett är det här en urgammal tradition. Visst ger den resultat, även om det inte finns några vetenskapliga bevis, säger Eva Öberg.

Ryktena om kommunfullmäktiges regndans spreds redan på tisdagskvällen, och under onsdagen började riksmedia höra av sig.

– Alla har ringt som stollar. Det går i ett här nu, säger Eva Öberg när Ölandsbladet når henne.

Nyhetsbyrån AFP har rapporterat om händelsen som en världsnyhet, enligt Expressen. SVT, DN och Aftonbladet är bara några som uppmärksammat regndansen – och därmed vattenbristen på Öland. För mitt i all humor finns också allvaret, och vikten av att sprida vetskapen om vilken situation Öland befinner sig i.

– Det är jättebra om fler blir medvetna. Vi är väldigt beroende av vattnet för turismen, jordbruket och industrin, säger Eva Öberg.

Eva Folkesdotter Paradis (M) hängde på i regndansen. Hon tror att den kan ha hjälpt till att öka medvetenheten för vattnets betydelse.

– Det var jättekul, och inte värre än att köra pausgympa. Ett himla bra grepp.

Hon är även förespråkare för Aktionsgruppen mot fossilgasutvinning på Öland. Arbetet med gruppen har varit vilande, eftersom Gripen Gas inte har genomfört sin provborrning. Men motståndet mot fracking fick nytt liv i och med vattenbristen. Därför har Eva tagit fram namninsamlingen som aktionsgruppen genomförde för några år sedan. Nu planerar aktionsgruppen att överlämna alla namnlistor till Näringslivsdepartementet

– Och det lanseras lite nu, tack vare regndansen, säger Eva Folkesdotter Paradis.

Innan Eva Öberg uppmanade till regndans, höll hon ett anförande med några andra förslag för att värna om vattnet.

– Sluta duscha dagligen, det finns inga hälsoskäl till det. Och stå inte hemma och tvätta bilarna, sade Eva Öberg på tisdagens kommunfullmäktige.

Hon fick mothugg av politiske vilden Pia Schröder.

– När man vill duscha är en mänsklig rättighet, säger hon och har en annan lösning på problemet:

– Antingen säger vi till Sverige att vattnet är slut och turisterna får stanna hemma, eller så får de ta med sig vin att dricka.