Räddningstjänsten visar upp sig

Borgholm Artikeln publicerades
Kenneth Sunesson - Borgholms cityförening, Marcus Stark - Ölands Räddningstjänst och Gia Thörnquist - Framtid Borgholm ser fram emot andra upplagan av Räddningstjänstens dag i Borgholm.
Foto:Carin Svensson
Kenneth Sunesson - Borgholms cityförening, Marcus Stark - Ölands Räddningstjänst och Gia Thörnquist - Framtid Borgholm ser fram emot andra upplagan av Räddningstjänstens dag i Borgholm.

Förra årets upplaga av Räddningstjänstens dag var den allra första för Borgholm och den blev en lyckad tillställning med många besökare.

Eftersom den blev så välbesökt och uppskattad vid sin premiär följs den upp med samma arrangemang i år. Arrangörer är Ölands räddningstjänst och Borgholms cityförening.

– Vi vill visa upp vad det är vi jobbar med, vad vi är duktiga på och lyfta fram att vi är en samhällstjänst som är viktig, säger Marcus Stark, brandman i Ölands räddningstjänst som tillsammans med de två kollegorna Martin Nylund och Tommy Andersson håller i Räddningstjänstens dag.

Under dagen blir det, liksom förra året, helikopteruppvisning med Sjöfartsverkets helikopter, tillfälle att åka bandvagn, rädda nallen ur ett rum med rök eller skjuta prick med vatten, för att nämna några av dagens aktiviteter. Brandbilar, ambulanser och polisbilar kommer att finnas på plats att titta på och de som jobbar i fordonen visar och berättar.

Flamman, karaktären ur "Flamman & Lågan", kommer att gästa årets räddningsdag och gå runt och pratar med besökarna.

En nyhet för i år är att brandmän kommer att gå runt i publiken.

– De kommer att vara fullutrustade med rökdykarutrustning och ska visa upp hur brandmän ser ut när de går in någonstans där det brinner, säger Marcus.

Även ett HLR-tält tillhör årets nyheter. Där kan besökarna gå in och prova på hjärt- och lungräddning.

Evenemanget Räddningstjänstens dag är i Societetsparken och till viss del hamnen. Sjöräddningen och eventuellt även Kustbevakningen deltar också. För att underlätta vid de stationer där man kan köpa något, som korv till exempel, har arrangörerna i år infört ett biljettsystem. Det innebär att man köper biljetter med olika värden och så kan man handla för dem. Det finns också möjlighet att använda swish.

– Vi vill göra det så lätt och smidigt som möjligt för alla besökare, säger Gia Thörnquist från Framtid Borgholm.

Räddningstjänstens dag är på söndag den 23 juli och under dagen kommer Johan Persson, ordförande i Degerhamns brandmannaklubb, att vara konferencier.