Prischock på Åkerboskolan - halverad kostnad: ”Betydligt trevligare summa”

Löttorp/Borgholm Artikeln publicerades
Nya siffror visar att Åkerboskolan i nybyggd version kan kosta cirka 50 miljoner kronor och inte de 90-100 miljoner som tidigare nämnts i debatten.
Foto: Carin von Post
Nya siffror visar att Åkerboskolan i nybyggd version kan kosta cirka 50 miljoner kronor och inte de 90-100 miljoner som tidigare nämnts i debatten.

Prislappen för framtidens Åkerboskola sänks radikalt i det förnyade nybyggnationsalternativ kommunledningen nu lanserar.

Kostnadsnivåer på 90 - 100 miljoner kronor i tidigare alternativ kan i denna fabriksproducerade lösning bantas till hälften.

Enligt det material kommunens fastighetsavdelning tagit fram kan notan för en ny fabriksproducerad skola, cirka 2 700 kvadratmeter stor, landa på cirka 50 miljoner kronor, inklusive åtgärder på skolgården.

I så fall en besparing på runt 50 - 60 miljoner kronor i jämförelse med de nybyggnationssummor som tidigare bollats runt i den långdragna diskussionen om hur Åkerboskolan bäst möter framtiden i förhållande till kommunens ekonomi och i paritet med uppskattade renoveringskostnader.

– Man har räknat utifrån kvadratmeterpriset på nybyggnationen vid Skogsbrynet och då får man det beloppet. Och det är ju ett betydligt trevligare belopp än 90-100 miljoner kronor, kommenterar Ilko Corkovic (S) för att samtidigt betona att ”cirka 50 miljoner” är en uppskattning.

– Det har inte gjort någon upphandling, det har inte tagits in offerter. Man har översatt siffrorna från Skogsbrynet och sedan, för första gången, räknat på en realistisk yta.

fakta

Mer om förslaget

Skolans storlek baseras på nuvarande antal elever (179 vid starten höstterminen 2018).

Avser nybyggnad komplett grundskola F - 9.

Energieffektivitet ”Miljöbyggnad silver”.

Nytt kök med kapacitet på 350 portioner, kompletterad med tyst avdelning.

Inrymmer samtliga teoretiska och praktiska utbildningslokaler för slöjd, NO, hemkunskap, bildsal med våtdel mm, samt grupprum i olika storlekar.

Investerings- och driftkostnader per m2 baseras på upphandlingen av nya Skogsbrynet i Borgholm.

Elevutvecklingen på Åkerboskolan är i en prognos för de närmaste åren i sjunkande, år 2024 - 2025 tros antalet vara cirka 150.

Visa mer...

Nya Skogsbrynet, tänkt att stå klar i höst, är en modullösning.

– Jag vet att det finns de som anser att moduler är något negativt, men det är så man bygger i hela Sverige. Jag är övertygad om att det blir en fantastisk skola, säger Ilko Corkovic för att samtidigt vara självkritisk.

– Vi skulle ha rättat till det här långt innan, det var ett tre år gammalt underlag vi gick fram med tidigare och beräknat på en yta som inte är realistisk (3 600 kvadratmeter). Det har gjorts misstag på vägen och tre år har gått till spillo. På sätt är det lite besvärande, men ärendet gick snett från början.

Vad händer nu?

– Återremissen i ärendet ska besvaras och sedan blir det förmodligen inriktningsbeslut om nybyggnation, det finns majoritet för det och den majoriteten har kanske växt nu. Därefter ska arbetsgrupp bildas ihop med personalen sedan tutar vi på - jag hoppas att vi kommer igång innan året är slut.

Oppositionsrådet Carl Malgerud (M) anser att oppositionens uttalade protester och stora tvivel mot en 100 miljoner stor investering på Åkerboskolan nu gett resultat.

– Demokratin har segrat, säger han till tidningen.

50 miljoner för nybyggnation, hur röstar du då?

– Hamnar vi på den summan är det inget snack, då är det bygga nytt som gäller.

Framtid Öland är dock inte övertygade.

– Vi är fortfarande lite tveksamma och får inte ihop det. Kostnaden verkar orimligt låg. Det känns väldigt osäkert att prislappen stannar vid 54,5 miljoner (inklusive rivningskostnader med mera), meddelar partiet genom Anette Hemlin.