Polisen varnar: ”Gör det inte”

ÖLAND Artikeln publicerades
Kontoinnehavaren luras att logga in på sin bank varpå bedragarna kan länsa kontot. Nu varnar polisen för en ny bedrägerivåg mot äldre.
Foto:Alexander Jensen
Kontoinnehavaren luras att logga in på sin bank varpå bedragarna kan länsa kontot. Nu varnar polisen för en ny bedrägerivåg mot äldre.

Bedragarna slår till mot äldre och flera ölänningar har drabbats i den riksomfattande ”bankbluffen”.

– Om någon ringer och säger att du ska logga in på ditt bankkonto så gör det inte, varnar områdespolis Thomas Lönnqvist.

Bedragarna ringer upp äldre och ber dem att logga in på banken via bank-id eller säkerhetsdosa. Om så görs öppnas dörren för bedragarna, på några sekunder töms offrens konton.

– Detta är något som sker över hela landet. Jag kan inte gå in på några fall eftersom det är pågående förundersökningar. Men vi har sett ett ökande antal bland äldre just nu, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, till SVT Väst.

Enligt Ölandspolisen har flera ölänningar drabbats. En anmälan och flera klagomål finns på Thomas Lönnqvists lista.

– Bedragarna ringer ”80 plus-personer” och har deras personnummer och fullständiga namn. De här är väldigt proffsiga och drar sedan någon historia om en större transaktion de måste kolla upp och ber därför den de ringt att logga in på sin bank, säger områdespolis Thomas Lönnqvist och fortsätter:

– Och om man gör så ligger de uppkopplade mot banken och kan ta över kontot.

Chefen för polisens Circa-grupp, den grupp som under 2017 kunde gripa den så kallade ”Medicinmannen” vars offer betalade hundratusentals kronor för medicin de aldrig fick, manar nu till vaksamhet.

– Så fort någon vill ha dina bankuppgifter eller vill att du ska logga in på banken så lägg på luren, säger Håkan Carlsson till SVT Väst.

Den som gått på bluffen ska ringa sin bank direkt och försöka få stopp på överföringen och sedan göra en polisanmälan.

Polisen vill även att bedrägeriförsök, där den uppringde avslöjat bluffen, ska anmälas.

– Även i ett försök kan det finnas information som kan vara en del i pusslet vi lägger i våra utredningar, säger Håkan Carlsson.