Polisen sprängde misstänkt föremål

Grönhögen Artikeln publicerades
En styrka från polisens nationella bombskydd sprängde föremålet i Grönhögen.
En styrka från polisens nationella bombskydd sprängde föremålet i Grönhögen.

Polisens nationella bombskydd har sprängt ett misstänkt föremål i Grönhögen. Smällen skedde strax efter midnatt, natten mot måndag. Den väckte många bybor ur sin sömn.

Lennart Karpe bor i Grönhögen. Natten till måndag var han precis på väg att somna, när han vaknade till av en rejäl smäll som fick hela sängen att skaka.

– Det smällde till så ända in i helsike, säger Lennart Karpe som är pensionerad polis och snabbt var uppe ur sängen för att ta reda på vad som hänt.

Han ringde 112 och fick kontakt med en polis, som visste att det skett en explosion och berättade att det var polisen själva som låg bakom den. De uppgifterna bekräftas av den öländske polisinspektören Thomas Lönnqvist:

– En uppringare hade sett ett cylinderformat föremål som låg i vattnet. Det var blankt, rostfritt upptill och grått nedtill. Såg ut som en artilleripjäs.

Föremålet låg på någon meters djup, ett par meter ifrån strandkanten i Cemens hamn, den lilla båthamnen väster om golfbanan.

En styrka från polisens nationella bombskydd i Malmö, åkte dit för en bedömning.

– För det mesta vill de ha fotografier innan en insats, för att kunna avgöra vilket föremål det handlar om. Men troligen var det svårt att fotografera under vattnet, och därför åkte de ut i stället, säger Thomas Lönnqvist.

Exakt vilket föremål det handlade om är svårt att säga.

– Det skulle kunna vara ett ubåtsmarkeringsljus, eller inte. Det flyter in en massa skrot emellanåt, och ibland är det farligt skrot.

Om det här var farligt, är inte fastställt.

– Men kan vi inte fastställa det, så tar vi inte heller några risker. Då spränger vi.

Han anser att upphittaren agerade helt rätt som kontaktade polisen, i stället för att själv titta närmare på föremålet.

– Man ska alltid kontakta oss, i stället för att plocka upp det. Det kan komma ut något farligt, eller smälla. Men många på Öland är vana vid strandfynd, och ser också när det flyter in något annorlunda.

Kan det tyda på ökad militär aktivitet, när sådant här flyter in?

– Vi har relativt få sådana här strandfynd, min bedömning är att de varken har ökat eller minskat. De går i vågor, precis som vattnet.