Polisen ser dig - räkna med stopp

ÖLAND Artikeln publicerades
Polisens nationella trafikvecka drog i gång under måndagen. ”Alla poliser som är i yttre tjänst kommer att jobba med detta,” berättar kommunpolis Magnus Areskog.
Polisens nationella trafikvecka drog i gång under måndagen. ”Alla poliser som är i yttre tjänst kommer att jobba med detta,” berättar kommunpolis Magnus Areskog.

Polisens nationella trafikvecka är i gång.

– Vi kollar nykterhet och hastighet, säger kommunpolis Magnus Areskog.

Trygghetsmätningen och många telefonsamtal har ett och samma tydliga budskap till den lokala polisen - det går fort, för fort, på de öländska vägarna.

I och med polisens kraftsamling ute på vägarna denna vecka lär hastigheten dämpas.

– Vi gör ju rätt mycket kontroller annars också, men i och med den nationella trafikveckan blir det mer inriktat. Alla poliser som är i yttre tjänst kommer att jobba med detta, berättar kommunpolis Magnus Areskog.

Allmänhetens klagomål kommer delvis att vara vägledande i polisens val av väg och plats. Samt den egna fingertoppskänslan.

– Patrullerna kommer att ställa sig där folk ringt och sagt att det går för fort. Och där vi själva tycker att det är lämpligt, säger Magnus Areskog och gillar att allmänheten ger tips om oönskade fartsträckor.

– Det är bra att folk ringer och en sådan här vecka kan vi snabbt kolla om det stämmer och återkoppla.

Oavsett om du kör för fort eller inte - räkna med att bli stoppad ändå.

Polisens nationella trafikvecka har ett uttalat fokus på alkohol och droger, därmed kommer polisens sållningsinstrument att gå för fulla blås.

– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen, på polisens hemsida.

Även andra brott kan uppdagas vid dessa kontroller.

– Som till exempel olovlig körning, säger Magnus Areskog.

I Kalmar får polisen under veckoslutet hjälp av ett 20-tal blivande militärpoliser i arbetet med nykterhetskontroller.