Polisen misstänker att vägpirater härjar på Öland – kvinna förföljdes och ofredades

LÖTTORP Artikeln publicerades
Polisen misstänker att en kvinna har blivit utsatt för kapningsförsök av vägpirater.
Foto: ARKIV
Polisen misstänker att en kvinna har blivit utsatt för kapningsförsök av vägpirater.

En kvinna blev i söndags kväll vid cirka klockan 18.00 utsatt för ofredande. Ölandspolisen misstänker att det handlar om ett kapningsförsök av så kallade vägpirater.

Kvinnan körde på 136:an och var på väg mot Löttorp när två bilar körde ikapp henne. De försökte få henne att stanna genom att bland annat blinka med lyktorna, tuta men försökte dock inte preja henne av vägen.

Det hade varit lätt att stanna i det läget men kvinnan anade oråd och fortsatte färden. Vilket skulle visa sig vara helt rätt.

När kvinnan nådde sin destination i Löttorp körde den ena bilen iväg men den andra stannade och från den svarta bilen av nyare modell kom en kortklippt svensk man i 50-årsåldern som hävdade att han var polis.

Han påtalade för kvinnan att de hade agerat för att hennes baklyktor inte fungerade. Efter ett kort samtal körde han vidare.

Men det var inget fel på hennes baklyktor.

– De hade inga blåljus och han kunde inte visa upp någon legitimation vilket man gör om man är civil polis. Vi tycker att det här låter som ett kapningsförsök av vägpirater. På den upplysta parkeringen vågade de inte göra något, säger Ölandspolisen.

Polisen tror att mannen ändå mötte kvinnan på parkeringen för att han var orolig att hon hade uppfattat deras registreringsnummer, vilket hon inte hann göra.

– Vägpirater jobbar oftast med två bilar eller fler. Den ena signalerar och när de lyckas stanna bilen backar den andra upp så att offrets bil blir instängd. Där tar de bilen eller plånboken.

– Vi har inte upplevt något liknande på Öland tidigare. Vill man bara busa så kör man inte in på parkeringen och hävdar att man är polis.

För att gå vidare med ärendet behöver polisen tips och helst registreringsnummer.

– Vi hoppas få tips från någon som kanske har varit med om något liknande men som kanske inte har anmält det till polisen. Hade vi fått tag i registreringsnumren kunde vi ha jobbat vidare med det. Men nu får vi avvakta.