Polischefen: ”Något gick snett”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Här utsattes en kvinna för ett rånförsök – och polisen hade ingen patrull att skicka. ”Visst är vi för få poliser”, kommenterar polisområdeschef Patrik Oldin.
Foto:Michael Ståhl
Här utsattes en kvinna för ett rånförsök – och polisen hade ingen patrull att skicka. ”Visst är vi för få poliser”, kommenterar polisområdeschef Patrik Oldin.

– Visst är vi för få poliser.

Nu kommenterar polisområdeschef Patrik Oldin efterspelet till måndagens rånförsök i Borgholm.

Rånförsöket efter cykelvägen mellan Borgholm och Köpingsvik vid Björkviken har blåst nytt liv i den hårda kritiken mot den nya polisorganisationen.

Detta då larmsamtalet till polisen hamnade i en 33 minuter lång telefonkö i Malmö och därefter visade det sig att polisen inte hade tillräckliga resurser för att skicka en patrull till Öland.

– Det är åt helvete alltihop, kommenterade brottsoffrets sambo till Ölandsbladet efteråt, en uppfattning många tycks dela med tanke på bitvis hätska reaktioner i sociala medier.

Polisområdeschef Patrik Oldin är inte heller han nöjd med 33 minuters väntetid.

– Jag har bett om en redogörelse, jag håller på och undersöker saken och vill ha reda på vad som gick snett. Det pågår en ständig dialog med regionledningen angående den gemensamma ledningscentralen i frågor som att trimma in efter våra önskemål och vad det ska skickas ut patrull på, säger Patrik Oldin.

– Så nej, 33 minuter är naturligtvis inte bra. Sedan kan det bli fel och det blev det även i den tidigare organisationen.

Och sedan ingen patrull att skicka?

– Så kan det vara ibland, det handlar om prioritering. Vi kommer aldrig att kunna bemanna upp så att det alltid finns lediga patruller, svarar polisområdeschefen.

Är bemanningen tillräcklig?

– Vi är inte så många vi ska vara, men vi ska bli fler.

– Visst är vi för få poliser. Det är tufft att fylla på andra regioner med personal härifrån eftersom behoven anses större där. Organisationen är av flera anledningar hårt ansträngd, säger Patrik Oldin och nämner omorganisationen i sig samt att ovanligt många grova våldsbrott inträffat på senare tid, däribland flera mord, som exempel.

Rånförsöket ägde rum vid tio-tiden på måndagen då en kvinna stoppades av tre unga cyklister varpå en av dem försökte ta hennes väska.