Piraterna finns i Gårdby

Gårdby
Kanoner, piratflagga, segel, utsiktstorn och plats för piraten själv. Allt har Sheng fått med på sitt skepp, byggt av mjölkkartonger.
Foto:
Hela klass 1 B i Gårdby skola har jobbat med pirattema under vårterminen. Det började med att deras lärare Angelica Eriksson spelade piratmusik under en gympalektion.
Foto:

Det började med piratmusik under en gympalektion. Efter det har pirater fyllt varje minut och ämne för de fjorton eleverna i klass 1B på Gårdby skola.

Artikeln publicerades 19 maj 2017.

Klassrummet hos 1 B i Gårdby skola är förvandlat till ett piratnäste. En öde ö finns mitt i rummet, där lever spöken som kan hota piraterna som måste gå iland. Strax intill finns det stora havet, fullt med sjörövarfartyg. Eleverna har tillverkat varsitt skepp med kanoner, flaggor, utsiktstorn och en rad andra detaljer. Och i varje skepp finns en pirat.

– Det har varit jätteskoj, att göra skeppet har varit bäst, säger Alfred och de andra håller med.

Inget skepp är det andra likt, det är varje barns fantasi som har fått råda. Några är svarta, andra bruna, något är helt silverglänsande.

Väggarna i rummet är täckta med teckningar och berättelser om de olika piraterna, på ett annat bord finns enkla båtar vikta i origami. Det märks att klassen har jobbat ambitiöst och i olika ämnen.

– Temat har varit genomgående hela terminen. Vi har läst, skrivit, jobbat med bild och slöjd. Och i matten pratade vi om Arkimedes princip och gjorde tester med popcorn för att se hur saker flyter på olika sätt, säger Angelica Eriksson som är klasslärare.

I torsdags var det vernissage dit föräldrarna var bjudna för att se resultatet av allt jobb under terminen. Och när terminen är slut tar var och en med sig skepp, teckningar och berättelser med sig hem.