Pav får stort pris – ”Jag har det viktigaste framför mig”

Öland Artikeln publicerades
Pav Johnsson tar emot blommor och gratulationer av Catharina Lindencrona, tidigare ordförande i Ölandsklubben i Stockholm, när hon berättar att han är mottagare av 2018 års Stora pris som delas ut av klubben.
Foto: Maria Wiell
Pav Johnsson tar emot blommor och gratulationer av Catharina Lindencrona, tidigare ordförande i Ölandsklubben i Stockholm, när hon berättar att han är mottagare av 2018 års Stora pris som delas ut av klubben.

”En besjälad naturnörd”. Så beskrivs Pav Johnsson i motiveringen till att han får ta emot Ölandsklubbens Stora pris 2018.

På måndagsförmiddagen fick biologen, läraren och folkbildaren Pav Johnsson ta emot blommor, varma ord och gratulationer med anledning av att han får årets Stora pris av Ölandsklubben i Stockholm. Tidigare ordförande Catharina Lindencrona var glad över att få överlämna priset tillsammans med förra årets pristagare, Rolf Nilsson.

– Det är medlemmarna som beslutar vem som får ta emot vårt pris och alla var helt överens när det var medlemsmöte igår, söndag.

Fakta

Motivering

Pav Johnsson är en besjälad naturnörd med många olika infallsvinklar som biolog, lärare, folkbildare, exkursionsledare, naturguide och författare. Hans intresse är framförallt inriktat mot fåglar och fågelskådning, men även växter och insekter. Han kom att flytta från Stockholm till södra Öland och är nu bosatt i Össby. Via sitt arbete som uppskattad lärare på Ölands folkhögskola i Torslunda var han under flera år delaktig i ett utbytesprojekt med Västra Kapprovinsen i Sydafrika och har ordnat gruppresor tillbaka dit med fokus på fåglar samt landets historia, natur och kultur. Han gör ofta radioinhopp i P4 Kalmar och svarar på lyssnares naturfrågor och har medverkat flera gånger i P1:s program ”Naturmorgon” och ”Mitt i naturen”. Pav sågs även som deltagare i SVT:s satsning ”Det stora fågeläventyret” förra året (2017). Han har varit aktiv inom Ölands ornitologiska förening och i olika bokprojekt, senast som huvudredaktör för den kritikerrosade boken ”Ölands fåglar” vilket prisats av Svensk Bokkonst som en av 2015 års vackraste böcker.

Visa mer...

Catharina Lindencrona framhöll Pavs arbete med boken ”Ölands fåglar” som en viktig del när det skulle avgöras vem som skulle få priset. Boken kom 2015 och första upplagan sålde snabbt slut.

– Det var ett enormt arbete, väldigt roligt men också arbetsamt och stundtals tungt, säger Pav.

Förutom blommor och ära består Stora priset av en rejäl summa pengar och Pav nämner spontant vad han vill använda dem till. För trots att han i samband med ”Ölands fåglar” lovade sig själv att inte göra något liknande en gång till håller han just nu på att färdigställa ännu en bok. Denna gången på egen hand, till skillnad från förra gången då han var huvudredaktör men hade många medarbetare.

– Jag skall vara klar med de sista kapitlen till nyår, boken kommer att berätta om och beskriva unika inslag i den öländska naturen. Jag vill att den ska nå brett och få många att förstå hur oerhört unik vår natur är, här på Öland.

Han säger sig vara klar över att en sådan bok inte ger någon ekonomi tillbaka, men att han som den naturnörd han är inte kan låta bli att skriva den.

– Då kommer det här priset och de här pengarna väl till pass, jättebra.

Kan du ge oss exempel på något som är väldigt unikt på Öland?

Han nämner den lilla fjärilen Alvarkronmalen som lever på Alvarmalörten, en växt som bara finns på Öland.

– Man har hittat fjärilen på en enda plats till i världen, i Uralbergen. Men man vet fortfarande inte vad den äter där.

Pav hoppas att den som läser hans kommande bok skall bli stolt över den öländska naturen samtidigt som man inser att ”ojdå, jag känner ju inte till mer 1 procent av allt det unika som finns här”.

– På så sätt hoppas jag att boken kan uppmuntra till nyfikenhet och att man vill utforska sitt närområde.

Pav medverkade 2017 i SVT-satsningen ”Det stora fågeläventyret”.

– Det var nog det mest spektakulära men också jobbigaste jag har gjort de senaste åren med hela apparaten runt omkring tv-inspelningen.

Det viktigaste du har gjort de senaste åren?

– Det är att jag nästan har gått i mål med min nya bok. Nu har jag bara de sista femton korta kapitlen kvar att skriva och till nyår skall det vara klart.