På väg

Öland Artikeln publicerades
När vi möts dit vi är på väg åt olika håll gäller det att ha respekt för varandra. Vägen vid Sandby borg, som på så många andra håll, har vi alla rätt att använda oss av. Både de lugnt traskande ungdjuren som vi besökare.
Foto:Staffan Arvegard/N
När vi möts dit vi är på väg åt olika håll gäller det att ha respekt för varandra. Vägen vid Sandby borg, som på så många andra håll, har vi alla rätt att använda oss av. Både de lugnt traskande ungdjuren som vi besökare.

Att vara i rörelse, på väg. Om så bara sakta, sakta ett litet steg i taget. Det kan vara det som gör livet värt att leva.

Spännande blir livet när vi inte riktigt vet vart stegen skall föra oss. Och även om målet är utstakat kan vägen som leder dit vara både krokig och smal. Det är ändock ett liv i rörelse.

Spännande. Men farligt? Jovisst kan det bli så. De gånger vi råkar gå ivägen för någon annan. De gånger då vi krockar med det oväntade. De gånger då vi möter någon som är på väg i full fart åt motsatt håll.

Vad är alternativet? Stillastående.

Stillhet är ett vackert ord och stillhet behöver vi då och då. Stillhet känns vackert, känns lugn och ro. Känns vila. Men stillastående. Nej. Trist. Tråkigt. Långsamt.

Det är som med källvatten.

Det rörliga och livliga vattnet är rent och klart. En källa till liv för den som törstar. Det stillastående vattnet är grumligt. Kanske det till och med börjar lukta illa.

Ett liv i rörelse är mer värt än vad vi ibland tänker på. Därför att det för de flesta av oss är så naturligt. Vi vet att vi är på väg, om än inte alltid riktigt vart.

Men det finns de som inte kan eller orkar eller vågar ha det så. Ibland kan det för någon kortare eller längre stund bli du och jag som har det så. Det är inte spännande. Bara farligt.

Och för att komma ur faran behöver vi ha respekt för varandra. Vara rädda om varandra. Hjälpa varandra att ta det första steget på en ny väg. Hjälpa varandra att komma i rörelse så att livet blir värt att leva igen.

Fakta

Vart vill du komma?

“Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?”

“Det beror på vart du vill komma” svarade katten.

“Det spelar inte så stor roll…”, sa Alice.

“Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar”, sa katten.

“…så länge som jag kommer någonstans”, fortsatte Alice.

“Åh, det kommer du att göra”, sa katten, “bara du går tillräckligt långt”.

ur Alice i Underlandet precis när hon träffar Cheshirekatten.

Visa mer...