Annons

Överklaganden i uppmärksammat mål: ”Strängare påföljd”

Kalmar Tingsrätts kritiserade dom mot den ölänning som under flera års tid verbalt och skriftligt trakasserat ett stort antal personer har överklagats.
Åklagaren anser att 61-åringen ska dömas till en strängare påföljd, medan 61-åringen anser att han ska frikännas helt.
ÖLAND • Publicerad 11 mars 2019
Kalmar Tingsrätts omdiskuterade dom mot en 61-årig man från Öland har överklagats.
Kalmar Tingsrätts omdiskuterade dom mot en 61-årig man från Öland har överklagats.

För knappt en månad sedan dömdes den 61-årige ölänningen till skyddstillsyn med föreskrift att vara skyldig ”underkasta sig den psykiatriska behandling som frivården i samråd med psykiatriker finner nödvändig”.

– Ett slag i ansiktet på oss drabbade, en rättslig örfil. Det är alltså ”gratis”att göra så här mot folk. Jag ser det här som en förolämpning av tingsrätten mot alla målsägare, kommenterade en av de målsägande domen.

Annons

I tingsrätten stod 61-åringen åtalad nio ofredanden, fem olaga hot, falskt larm, falsk tillvitelse och grovt förtal. Bland dem som utsatts för dennes verbala och skriftliga påhopp fanns bland annat flera poliser.

– Det var planerad ondska, förklarade en av dem i rätten.

Kalmar Tingsrätt frikände 61-åringen på åtalspunkterna gällande olaga hot, för att fälla honom på övriga punkter. Fängelsestraff ansågs uteslutet på grund av 61-åringens stora och allvarliga psykiska och fysiska problem och påföljden skyddstillsyn kombinerades inte med böter eftersom sådana ”kunde försvåra dennes möjlighet att betala skadestånd”.

Domen har nu överklagats från fyra håll och ärendet blir därmed ett fall för Göta Hovrätt.

Kammaråklagare Henrik Steen begär att hovrätten dömer ölänningen för två olaga hot och att påföljden blir strängare. Han sätter också frågetecken till att Frivården kan hantera mannen.

”Med hänsyn till den dömdes personliga förhållanden är det även tveksamt om den av tingsrätten utdömda påföljden är möjlig att genomföra”, skriver denne i överklagandet och vill se yttranden från såväl Frivården som psykiatrin, det sistnämnda efter en rättspsykiatrisk undersökning.

Två av de målsägande överklagar även de tingsrättens dom, däribland en medieprofil i länet.

”Genom att sända ett meddelande med en blodig hand till NN:s (målsägande) telefon är rekvisiten förr olaga hot uppfyllda och gärningen skall bedömas i enlighet med gärningsbeskrivningen. NN har dessförinnan fått ta emot ett stort antal meddelanden med kränkande och hotfullt innehåll till sin mobil. Den blodiga handen skall även ses i belysning härav. NN har känt allvarlig rädsla av hotet”, sägs det i dennes överklagande där det yrkas att 61-åringen fälls för olaga hot.

På grund av tvångsvård vid psykiatrisk klinik kunde 61-åringen inte närvara på plats i tingsrätten och av det överklagande han gjort via sin advokat framgår det att vården fortsätter.

I överklagandet yrkar 61-åringen att han frikänns från samtliga åtalspunkter:

”NN hävdar att han inte gjort sig skyldig till de gärningar som framgår av åklagarens ovan angivna stämningsansökningar och att han alltså är oskyldig.”

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons