Annons

Önskebeskedet: ”Det ser väldigt bra ut inför sommaren”

På södra Öland sinar privata brunnar och Mörbylånga kommun tvingas köpa vatten för dyra pengar, på andra sidan kommungränsen sitter VA-chef Markus Wertwein still i båten.
– Många av våra täkter är fulla.
Samtidigt kan Ölandsbladets nederbördsrapportör Conny Johansson konstatera att mars månad var en ganska torr historia.
BORGHOLM • Publicerad 4 april 2019
Avsaltningsverket i Sandvik pumpar ut 1 500 kubikmeter vatten per dygn för att under sommaren dubbla flödet och resultatet syns i Borgholms vattentäkter.
Avsaltningsverket i Sandvik pumpar ut 1 500 kubikmeter vatten per dygn för att under sommaren dubbla flödet och resultatet syns i Borgholms vattentäkter.

Larmen från krisåren 2016 - 2017 är inte glömda, men i dag – efter den cirka 100 miljoner konor stora investeringen i avsaltningsverket i Sandvik – är alla vattenabonnenter i Borgholms kommun i en betydligt bättre sits än då.

Budskapet från Borgholm Energi är lika kristallklart som det avsaltade vattnet, det finns gott om aqua i täkterna, beredskapen inför den törstande sommaren är god.

Annons

– Det är välfyllda magasin, det ser väldigt bra ut inför sommaren. Flera av vattentäkterna är fulla och vi känner oss väldigt trygga med våra huvudvattentäkter, konstaterar VA-chef Markus Wertwien efter en lägesavstämning i förra veckan.

Ändå var infiltrationsperioden något njugg, påfyllningen den naturliga vägen kunde ha gett mer.

– Det var inte på samma nivå som förra året. Infiltrationen kom igång i december och stoppades i förra månaden. Men vi kom in i perioden med bra nivåer i våra täkter och en huvudanledning till det är avsaltningsverket i Sandvik.

Markus Wertwein, VA-chef på Borgholm Energi.
Markus Wertwein, VA-chef på Borgholm Energi.

Som fungerar som tänkt?

– Det har körts hela tiden sedan starten och tuffar på. Under vintern har vi kört 1 500 kubik per dygn och i sommar går vi upp i maxkapacitet, 3 000 kubikmeter per dygn. En av tankarna med Sandvik var just att avlasta vattentäkterna och fylla upp dem.

Trots ”bra läge” införs bevattningsförbud den 1 maj, inte på grund av kvantitetsbekymmer utan på grund av leveransrelaterade sådana.

– Det är väldigt hög belastning under sommaren och att då lägga på bevattning skapar problem i vårt ledningsnät, motiverar Marcus Wertwein och har inga planer på att förbjuda påfyllning av pooler, något Gotland nyligen införde på grund av annalkande vattenbrist.

– Däremot har vi krav på att vatten till pooler ska hämtas vid våra vattenverk, detta för att inte belasta ledningsnätet.

SMHI:s man i Störlinge kan samtidigt konstatera att den nederbörd som föll under årets tredje månad kom under en begränsad period.

– Totalt kom det 29,3 millimeter och då var det i princip uppehåll från och med den 20:e till månadens slut. Från den tredje till och med den sjuttonde hade jag 27,8 millimeter, säger Conny Johansson till Ölandsbladet.

Den nederbörd som föll under mars månad kom under den första hälften, från den 17:e  till månadens slut rådde torka.
Den nederbörd som föll under mars månad kom under den första hälften, från den 17:e till månadens slut rådde torka.
Annons

På andra håll i landet slog mars månad 2019 nederbördsrekord, detta, enligt SMHI:s hemsida, efter en ”oavbruten lågtryckstrafik under framför allt den första delen av månaden”.

Mest regn kom i den sydvästra delen, nya rekordnoteringar nåddes i till exempel Göteborg, 141 millimeter, och Borås, 151 millimeter.

Någon sådan väderdramatik ser Conny Johansson inte i sin väderbok. I Störlinge med omnejd sticker mars 2019 knappast ut.

– Nej, för 2017 hade jag lite mer, då kom 36,3 millimeter och förra året var det lite mindre, 27,7 millimeter.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons