Olika

Öland Artikeln publicerades
Ingen är den andra lik. Det gäller rosorna likaväl som dig och mig. Vi har unika utseenden, dofter och växtsätt. Det får vi uppskatta och respektera. Ta vara på för att lära oss något nytt av varandra.
Foto:privat
Ingen är den andra lik. Det gäller rosorna likaväl som dig och mig. Vi har unika utseenden, dofter och växtsätt. Det får vi uppskatta och respektera. Ta vara på för att lära oss något nytt av varandra.

Vi ser olika ut. Vi tänker olika. Vi tycker olika. Vi kan göra samma saker men på olika sätt. På det hela taget finns det inte mycket som är lika.

Häromdagen var vi några som småpratade om hur vi mår. En av oss kände sig nedstämd av kylan och mörkret. "Det är kanske för att man vet att så här kommer det att bli nu i ett par månader."

Men så har jag en vän som aldrig mår bättre än nu. Hösten och vintern är hennes favoritårstider. När vinden och snösjoken drar fram över gatorna i Stockholm där hon bor – då njuter hon medan vi andra huttrar.

Vi är olika. Det gäller väder och vind. Mat och dryck. Kultur och traditioner. Hur vi firar våra högtider och umgås med våra vänner. Någon vill ha mjölk i kaffet, andra dricker det svart. En tredje dricker te.

Ibland förleds vi till att tro att mycket skulle bli bättre och lättare om vi blir mer lika varandra och tänker på samma sätt. Då glömmer vi bort att vi bara kan lära oss något nytt av den som tycker och tänker på ett annat sätt än jag själv. Som kan ge en ny dimension åt det jag redan vet eller kan.

Av min vän i Stockholm har jag lärt mig att hitta de där fördelarna som trots allt finns med årstider som i det stora hela kan kännas ruggiga och kalla.

Av människor från andra kulturer får jag lära mig nya sätt att umgås. Ny mat. Nya tankar. Det gör min värld större. Och när jag delar med mig av mitt liv och mina traditioner blir deras värld större.

Vi är olika och vi förblir olika. Det finns ingen anledning att försöka bli mer lika. Det enda som är viktigt är att vi lär oss att respektera varandra sådana vi är.

Då behöver vi inte längre vara rädda. Då kan vi våga oss ut för att möta det som är olikt.

VECKANS CITAT:

När vi växer som unika personer, lär vi oss respektera det unika i andra.

Dr. Robert H. Schuller

Fakta

I livets villervalla

I livets villervalla

vi gå på skilda håll.

Vi mötas

och vi spela vår roll -

Vi dölja våra tankar,

Vi dölja våra sår

och vårt hjärta

som bankar och slår -

Vi haka våra skyltar

var morgon på vår grind

och prata om väder

och vind -

I livets villervalla

så nära vi gå

men så fjärran

från varandra ändå.

Nils Ferlin

ur En döddansares visor (1930)

Visa mer...