Ölänningar evakuerades när stormen Pabuk slog till mot Thailand

ÖLAND/THAILAND Artikeln publicerades
Familjen Nilssons egen bild från fredagens storm i Thailand.
Foto: PRIVAT
Familjen Nilssons egen bild från fredagens storm i Thailand.

Thailand drabbades i helgen av stormen Pabuk och det gjorde att familjen Nilsson från Löttorp inte kunde flyga hem som planerat. När det var som värst blev de evakuerade till en skola.

Före stormen Pabuk varnades det för häftiga skyfall, starka vindar och höga vågor. Båtar beordrades att stanna i hamnarna, flygplatser stängdes och flera tusen evakuerades.

SVT rapporterar att stormen orsakade nerblåsta träd, avblåsta hustak och det ska också ha varit störningar på elnätet. En person omkom när en fiskebåt kapsejsade utanför landets östra kust och ytterligare en person saknas.

I fredags skrev Ölandsbladet om ölänningarna Julia Lindeborg och Erika Johansson som inväntade stormen i Krabi efter att ha gjort en på förhand planerad resa från Koh Phangan i onsdags, där stormen väntade slå till som värst.

– Det var ingen vidare storm där vi var i Krabi. Det regnade bara väldigt mycket till och från under två dygn. Sedan lyste solen återigen, säger Julia Lindeborg.

Vad gjorde ni under stormen?

– Vi bodde på ett yogahostel så vi gick på yogaklasser, åt mat och umgicks med de andra. Det var aldrig så illa att något stannade upp. Vi var bara inte utomhus.

Carina Nilsson och hennes familj från Löttorp drabbades hårdare av stormen. De skulle ha lämnat Koh Samui i fredags för hemresa tillbaka till Öland efter tre veckors semester. Men de fick stanna kvar då båtarna och flygen var inställda.

– Vi hade hört om stormen av våra vänner och kunde även följa den på tv. Det märktes att ortsbefolkningen var skärrade. Stugorna närmast vattnet stängdes, de tog in solstolar, tejpade fönster.

Hur förberedde ni er?

– Vi kunde inte åka hem eftersom båtarna och flygen inte gick. Men vi packade våra väskor för att vi skulle kunna åka därifrån snabbt om det behövdes.

Hur var stormen?

– På fredagen blåste det riktigt hårt och det kom ungefär 200 millimeter regn. Det bara flöt vatten på vägarna. Vi bodde på ett hotell intill havet och när det var som värst blev vi evakuerade och fick åka lastbilsflak till en skola längre bort från vattnet.

– Där hade de ordnat så att vi fick mat och kunde sova. Men efter tre eller fyra timmar kunde vi åka tillbaka till hotellet för då hade det lugnat sig något. Men det regnade mycket på lördagen också.

Har det blivit några stora skador på ön som ni kunde se?

– Nej, det var bara mycket skräp på stränderna som kom med stormen. På öarna som ligger längre söderut har det varit mycket värre. Vi har sett bilder på förstörda hus.

Hur mår ni?

– Vi blev lite skärrade under stormen men vi blev väldigt bra omhändertagna och mår bra. Det har varit jobbigt att vi inte kunde komma hem som beräknat. Det har medfört massor med telefonsamtal hit och dit för att boka om biljetter och så vidare.

Skolan som familjen blev evakuerade till.
Foto: PRIVAT
Skolan som familjen blev evakuerade till.