Öländskan blev sektorchef i skogsbranden – ”Nära att våra bilar rök”

Öland/Kristdala Artikeln publicerades
Det var långt ifrån överallt som skogsbranden stod med öppna lågor. På stora områden pågick branden under mossa och torv, vilket gör den mycket svårare att upptäcka.
Foto: Camilla Andersson
Det var långt ifrån överallt som skogsbranden stod med öppna lågor. På stora områden pågick branden under mossa och torv, vilket gör den mycket svårare att upptäcka.

När skogsbranden utanför Oskarshamn härjade som värst, stod öländska Camilla Andersson vid fronten och ledde en styrka på 15 personer.

Strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen satte sig Camilla Andersson i bilen mot Oskarshamn. Fem personer från Färjestadens station och fem ifrån Borgholm åkte först till räddningstjänsten i Oskarshamn, för att få kartor som visade var de skulle åka. Därefter gav de sig ut till den ledningscentral som var upprättad i närheten av skogsbranden.

Brandområdet delades in i olika sektorer, där Camilla Andersson blev en av sektorcheferna med ansvar för personalen från Färjestaden och Borgholm samt fem militärer.

– Det är tufft som chef att ha koll på alla och jag gjorde noggranna riskbedömningar innan vi gav oss ut. Vi går aldrig ut utan att veta hur vi ska göra och hur vi ska göra det säkert. Vi vill komma hem också, säger Camilla Andersson.

”Det är farligt att vara ute på det här sättet och det gäller att alla vet vad de gör”

Gruppens uppgift var att ta sig ut till fronten, längst fram vid elden. Där skulle de upprätta ett slangsystem av grövre slangar, som skulle löpa runt elden och ringa in den. Till de grova slangarna kopplades sedan mindre slangar som personal kunde hålla i för att bekämpa elden.

– De slet och jobbade för brinnande livet. Någon gång mitt på dagen kom vi runt och hade byggt ihop slangsystemet. Det var ett jättejobb att göra, men vi löste det tillsammans med militären.

Området var väldigt kuperat, styrkorna kämpade upp på små bergshällar och ner i små stup. Först klockan halv sex på kvällen blev de avlösta av ny personal.

– Vi är alla möra efteråt, har skoskav och muskelvärk. Man tror inte att man har muskler överallt, men det har man, skrattar Camilla.

Uppgiften för Camilla Andersson och hennes sektor var att omringa eldens front, och bilda ett system av vattenslangar för att underlätta släckningen.
Foto: Camilla Andersson
Uppgiften för Camilla Andersson och hennes sektor var att omringa eldens front, och bilda ett system av vattenslangar för att underlätta släckningen.

Hon vittnar samtidigt om ett väldigt hårt jobb.

– Varmt och jobbigt på alla sätt och vis. Det gör ont. Det är ett tufft och farligt liv ute i skogen. Vi hade några träd som föll bredvid oss eftersom rötterna hade bränts av. Det brinner också under marken, där vi inte ser. Det är farligt att vara ute på det här sättet och det gäller att alla vet vad de gör, säger Camilla Andersson.

På sina håll stod lågorna två meter höga, men på stora områden pågick branden under mossan och torven. Ibland syntes den som rök, men på vissa ställen upptäckte de den genom att röra med tån för att snabbt se hur det glödde därunder.

 

Elden kan också vara svårberäknelig. Styrkornas fordon var illa till när branden tog en annan väg än de hade trott.

– När vi ställde bilarna där halv sju på morgonen såg det lugnt ut, men det var inte lika lugnt när vi kom tillbaka klockan ett på dagen. Då var lågorna där två meter höga och det var nära att våra bilar rök. Vi fick kasta oss i dem för att flytta dem.

Väl hemma i Färjestaden, hyllar Camilla insatserna från sin egen personal, militären och alla andra som jobbar med att bekämpa elden.

Ytterligare en öländsk styrka åkte upp på tisdag eftermiddag, och återvände till Öland sent på kvällen. Inga ölänningar väntas åka till Kristdala under onsdag eller torsdag, men på fredag har Oskarshamns räddningstjänst behov av mer hjälp härifrån.

Branden uppges nu vara under kontroll.