Ölandsbladet testar årets glögg

ÖLAND Artikeln publicerades

Ölandsbladet har testat fem av de glöggsorter som finns på Systembolaget till julen. Några är mer traditionella medan andra är smaksatta med körsbärspralin, saffran och whiskey.

 

Foto: Pressbild

Tegner & Son Ekologisk vinglögg – Bäst i test!

Tegnér & Son – Ekologisk vinglögg

Tillverkare: Galatea Spirits AB

Pris: 77 kronor

Alkoholhalt: 12 %

Snittbetyg: 4

Högsta betyg: 4 Lägsta betyg: 4

Omdöme: Det här är testpanelens stora favorit. Det haglade med fina omdömen om denna vinglögg som har en kryddig smak med inslag av kardemumma, björnbär, kanel, vanilj och pomerans.

”Traditionell och klassisk glöggsmak som ger julkänsla”, ”fruktig och inte för söt”, ”inte så sliskig” och ”godare kall” var några av omdömena.

 

Edward Blooms Glögg
Edward Blooms Glögg

Edward Blooms Starkvinsglögg

Edward Blooms Starkvingslögg

Tillverkare: Saturnus

Pris: 99 kronor

Alkoholhalt: 15 %

Snittbetyg: 1

Högsta betyg: 2 Lägsta betyg: 0,5

Omdöme: Den här glöggen föll inte panelen på läppen. Tyvärr får nog sommarölänningen Edward Bloom tänka om. ”För stark spritsmak”, ”smakar parfym”, ”stark, söt och någon konstig eftersmak som känns syntetisk”, tyckte testpanelen.

Dufvenkrooks Körsbärspralin
Foto: Pressbild
Dufvenkrooks Körsbärspralin

Dufvenkrooks Körsbärspralin

Dufvenkrooks Körsbärspralin

Tillverkare: Spirit of Sweden

Pris: 69 kronor

Alkoholhalt: 15 %

Snittbetyg: 2,6

Högsta betyg: 4 Lägsta betyg: 2

Omdöme: När glöggen värmdes upp fylldes rummet av en angenäm chokladdoft. Chokladsmaken är tydlig och i eftersmaken kommer en fin fruktig körsbärssmak. Den var dock ganska söt och efter en stund upplevde flera att det blev lite för mycket av det goda. ”Mäktig”, ”väldigt söt men rolig”, ”spännande men man tröttnar snabbt på smaken”.

Dufvenkrooks Saffran

Dufvenkrooks Saffran

Tillverkare: Spirit of Sweden

Pris: 69 kronor

Alkoholhalt: 15 %

Snittbetyg: 3,5

Högsta betyg: 4 Lägsta betyg: 3

Omdöme: En uppfriskande och annorlunda glögg som gillades mycket av de flesta i panelen. Äpplesmaken är tydlig och saffran kommer bekvämt i eftersmaken. ”Spännande och fräsch”, ”god men inte så glöggig” och ”lagom sötma” spånade panelen.

Foto: Pressbild

Svensk Vinter – sämst i test

Svensk Vinter

Tillverkare: Saturnus

Pris: 119 kronor

Alkoholhalt: 20 %

Snittbetyg: 0,6

Högsta betyg: 1 Lägsta betyg: 0

Omdöme: Svensk Vinter är gjord genom ett samarbete med Mackmyra och innehåller ofiltrerad ekig whiskey. Testpanelen var skeptiska, visst är buteljen fin men kan det verkligen vara gott med whiskeyglögg? Svaret blev ganska snabbt nej.

”Smakar inte glögg”, ”Whiskeysmaken tar överhand”, ”Nej jag vill inte ha mer”, ”eftersmak av tvättmedel” var testpanelens reaktioner.