Ölandsbladet på mikrofilm

Borgholm Artikeln publicerades
Kjell Gerdin besöker Borgholms bibliotek för att ta reda på vilka filmer som visats på bio i Borgholm.
Foto:Maria Brynielsson
Kjell Gerdin besöker Borgholms bibliotek för att ta reda på vilka filmer som visats på bio i Borgholm.

Sedan Ölandsbladet började ges ut 1867 finns tidningen på mikrofilm. På Borgholms bibliotek finns cirka 250 rullar med tidningen.

Med hjälp av en särskild apparat kan mikrofilm läsas på Borgholms bibliotek. Hit kommer besökare varje vecka för att läsa gamla tidningar.

– Vi har Ölandsbladet på mikrofilm sedan 16 december 1867 fram tills 29 juni 2013, berättar Carina Tabbert som är ansvarig för Ölandssamlingen.

Sedan sommaren 2013 mikrofilmas inte dagstidningar längre utan skannas och digitaliseras. De digitaliserade dagstidningarna går enbart att läsa på Kungliga biblioteket i Stockholm och på universitetsbiblioteken i Göteborg, Lund, Umeå och Uppsala.

– Tekniken går framåt och den sommaren skulle det moderniseras.

De allra flesta tidningar sedan sommaren 2013 arkiveras dock på Borgholms bibliotek och finns tillgängliga att läsa i papperstidningar.

Carina säger att det är olika vilka personer som kommer till biblioteket för att fråga efter mikrofilm.

Ölandsbladet på mikrofilm används av släktforskare, studenter eller privatpersoner som är intresserade av äldre händelser.

– Jag tittar på Ölandsbladet på mikrofilm och håller just nu på med att skriva ner alla filmer som har visats på bio i Borgholm från 1917 till 1973. Det märks att det visades många tyska filmer fram till 1942, säger Kjell Gerdin som arbetar med filmfestivalen.

Kjell tycker att det är väldigt bra med mikrofilm och säger att det fungerar utmärkt. Det är bara en sak som han inte är så nöjd med.

– Jag får nog ta med mig hörselskydd för det är jobbigt att höra det surrande ljudet från maskinen när man sitter så länge som jag gör, skrattar Kjell Gerdin innan han fortsätter läsa Ölandsbladet på mikrofilm.