Öland Spirar: Husbilar till Borgholms torg

Borgholm Artikeln publicerades
husbilar
Foto: Mark Hanlon
husbilar
Antalet nyregistrerade husvagnar och husbilar i Sverige 2017.
Foto: Källa: HRF
Antalet nyregistrerade husvagnar och husbilar i Sverige 2017.

Nu är våren här och det märks inte minst på de öländska vägarna. Det är många som väljer att skaffa husbil och på Borgholms torg kommer M Fritid från Mönsterås visa några husbilar under helgen.

 

En av alla som har märkt att det är populärt med husbil är Anna Barkevall, vd på Böda Sand.

– Att skaffa husbil är en starkt växande trend och på Böda Sand har vi märkt att det har ökat rejält det sista årtiondet.

Statistiken från Husvagnsbranschens riksförbund visar att det totala antalet nyregistrerade fritidsfordon under årets första kvartal var något lägre än föregående år. Den sena våren har bidragit till att köparna har väntat med att hämta ut sina nya husbilar och husvagnar.

Under mars månad registrerades 535 husbilar och samma månad 295 husvagnar i Sverige.

– Vilka som väljer att skaffa husbil varierar stort. Här på campingen är det många som väljer att skaffa husbil för att njuta av campinglivet. Det finns även de som är aktiva inom idrottslivet som tycker att det är ett bra alternativ när de förflyttar sig till olika tävlingar, säger Anna Barkevall.

Genom undersökningarna säger Lars-Erik Hömander från SWE Marketing att deras uppfattning är att att husbilarna har funnit köpare i målgrupper som inte är vana campare.

– Antalet personer som har en aktiv fritid har ökat, framförallt de som är från 55 år och uppåt. Men fortfarande så är antalet husvagnar betydligt fler än husbilar, säger Lars-Erik Hömander.

Han har inte sett någon statistik som gäller just för Öland, men säger att det är en populär destination för husbils- och campingturismen eftersom att många campinganläggningar har hög standard.