Öland Spirar: Guidningar med Tareq-tema

Öland Artikeln publicerades

Den kända kocken Tareq Taylor reste i somras runt på Öland inför ett program i serien Tareq Taylors nordiska matresa.

I somras guidades Tareq Taylor på Stora Alvaret av ölandsguide Lotta Håkansson van Luijn.

– Det var en jätterolig upplevelse att få vara ”filmstjärna” tillsammans med Tareq. Jag var så klart smått nervös, men hela filmteamet var lugna och väldigt proffsiga.

Tareq Taylor reste i somras runt på Öland i samband med inspelningen av ”Taraq Taylors nordiska matresa”.
Foto: Pressbild
Tareq Taylor reste i somras runt på Öland i samband med inspelningen av ”Taraq Taylors nordiska matresa”.

När Öland Spirar anordnas kommer ölandsguiderna Eva Åkerstedt och Gunnar Kvarnbäck ta med de som vill på guidningar. Eva Åkerstedt kommer att ha en Alvarguidning med start på Bo Pensionat i Vickleby, där deltagarna får med sig en Tareq-inspirerad matsäck ut på vandringen. Cykelguidning anordnas av Gunnar Kvarnbäck som sluter an till filmsekvenserna där Tareq cyklade runt på Öland.

– Att delta i programmen var en kul grej och det blev fin reklam för Öland och ölandsguiderna, säger Lotta Håkansson van Luijn.

Ölandsguiderna består av ett 30-tal guider som var och en med sina egna favoritämnen guidar på platser från norra till södra udden. De guidar om öländsk natur och kultur såsom till exempel orkidéer, fåglar, världsarvet, kyrkor, geologi, järnåldersborgar och mycket mer.

– Att temat för programmet skulle vara cykel och mat var ju från början självklart i och med att det är två av våra utvecklingsområden för turistorganisationen. Så tanken var att ge en illusion av att han cyklar mellan de olika besöken, med lite inklipp av lite extra trevliga cykelmiljöer, säger Stefan Ahlgren, destinationsutvecklare.

Av de som sågs i tv-programmen från Öland kommer flera visa sina avsnitt under Öland Spirar. I programmen sågs allt från Österbo gård i Dödevi på norra Öland till Hagelstad getost, Karin Fransson och hennes kryddor, fiskeföretaget Fly Trout, Ölandschoklad till guidning av Stora Alvaret av Ölandsguidernas Lotta Håkansson van Luijn till fågelskådning och ringmärkning i söder.

– Programmet går att se på vår hemsida för den som missade det när det gick på TV, säger Stefan Ahlgren.

Ölandsguiderna anordnar alvarguidning i Tareqs fotstpår, botanik och geologi med matsäck från Bo Pensionat den 12 maj. Cykelguidning blir det i Världsarvet 10–13 maj och där väntar cykling över Alvaret, fika i Triberga på östra sidan med mera.