Öland riskerar att vara utan jourhavande veterinär – ”Ytterst allvarligt”

ALGUTSRUM Artikeln publicerades
Det är stor brist på veterinärer på Öland och risken finns att det inte finns någon jourhavande veterinär efter årsskiftet.
Foto: ARKIV
Det är stor brist på veterinärer på Öland och risken finns att det inte finns någon jourhavande veterinär efter årsskiftet.

Tillgång till jourhavande veterinär är viktigt för djurbönder, både för djuromsorgen och för lönsamheten. Men efter nyår riskerar Öland att vara utan veterinär på kvällar och helger.

Under hösten har veterinärerna som är verksamma på Öland kontaktat Jordbruksverket om att man på grund av svårigheter att rekrytera vikarier inte kommer att kunna upprätthålla full jourverksamhet på helger och kvällar.

– Läget är ytterst allvarligt och det är viktigt att vi hittar en bra lösning för de många djurägare som har sin verksamhet på Öland, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF Sydost i ett pressmeddelande.

Det är Jordbruksverket som har regeringens uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa tillgången till veterinärer, för att alla djur i människans vård ska kunna få hälso- och sjukvård.

– Vi har fått information om att veterinärerna på Öland har svårt att upprätthålla jouren på helger och kvällar. Det blir en besvärlig situation om lantbrukaren har ett djur som blir sjuk på helgen eller kvällen. Det innebär att det tar tid innan djuret får den vård och omsorg som den behöver, säger Anna Wretling Clarin, enhetschef på Jordbruksverket.

På onsdag den 12 december kommer representanter från Jordbruksverket till ett möte i Rydberggården i Algutsrum, som anordnas av LRF, för att möta djurägare, länsstyrelsen och veterinärer. De ska diskutera situationen och målet är att hitta en hållbar lösning för att säkerställa beredskapen efter årsskiftet.

– Vi vill titta på olika möjligheter och hoppas hitta lösningar tillsammans. Oftast är det bättre att sätta sig ner och prata med varandra.

Hur tror du att ni kan lösa detta?

– Det är ju det vi ska diskutera på mötet. Men ett alternativ skulle kunna vara ett utökat samarbete med veterinärer på fastlandet.

Skulle man kunna locka veterinärer till Öland från andra delar av Sverige?

– Det är svårt att rekrytera veterinärer för det är brist i hela Sverige.