Öland populärt när svenskarna ska köpa sommarhus

Öland Artikeln publicerades
Inte bara kungafamiljen vill tillbringa sommarmånaderna på Öland. Många drömmer om att skaffa sig fritidshus på ön.
Foto: Arkiv
Inte bara kungafamiljen vill tillbringa sommarmånaderna på Öland. Många drömmer om att skaffa sig fritidshus på ön.

Gotland ligger kvar i topp när svenska folket drömmer om ett fritidshus, enligt en undersökning från SBAB. På plats tre återfinns Öland.

På frågan om vad man vill ha i sitt fritidshus hamnar precis som åren innan varmvatten och avlopp i topp. Om man bryter ned svaren på kvinnor och män värderar kvinnorna standarden högre i fritidshuset. Standarden är viktigare än de lägesspecifika faktorerna, på tredje till femte plats kommer närhet till bad, sjöutsikt och nära till service.

– Önskelistan skvallrar om att vi inte vill elda i vedspis, pumpa vatten eller sitta på utedasset i fritidshuset. Bekvämlighet är viktigt även på semestern. Det finns en del skillnader mellan män och kvinnors fritidshuspreferenser. Fler män kan tänka sig ett fritidshus som ligger ensligt till eller omgivet av djupa skogar. Kvinnor värderar det öppna landskapet och närhet till grannar högre. Allt sammantaget tolkar jag det som att det finns en trygghetsaspekt med även i fritidshusköpet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

966 personer spridda över hela Sverige i åldern 20 till 80 år har besvarat undersökningen som gjordes av SynoInt på uppdrag av SBAB mellan den 22 och 25 februari 2019.

Fakta

Drömplatsen för fritidshus 2019

1. Gotland

2. Stockholms skärgård

3. Öland

4. Österlen

5. Bohuslän

6. Fjällen

7. Halland

8. Dalarna

9. Blekinge

10. Båstad/Bjärehalvön

11. Norrlandskusten

12. S:t Annas Skärgård

13. Småland

14. Södermanland

(Källa: SBAB:s enkät)

Visa mer...