Öland gillas av cirkus

Öland Artikeln publicerades
Kommunerna hotar konstform, skriver Cirkus Olympia. Men Ölandskommunerna hör inte till de sämre, enligt cirkusdirektören.
Foto:Maria Wiell
Kommunerna hotar konstform, skriver Cirkus Olympia. Men Ölandskommunerna hör inte till de sämre, enligt cirkusdirektören.

I en skarp skrivelse till landets kommuner anklagar Cirkus Olympia dessa för att cirkusverksamheten är utrotningshotad. Men Öland gillas.

– Vår konstform är utrotningshotad och hotet kommer från Sveriges kommuner.

Det skriver cirkusdirektören för Cirkus Olympia, Henrika Bengtsson, i ett skarpt brev till landets samtliga kommuner.

Hon berättar om hur många kommuner tar ut platshyra, flera tusen kronor för varje föreställning. Det är också svårt att få tillstånd att affischera. Och när gräsytor och grusplaner ersätts med konstgräs blir det svårt att hitta plats för cirkustältet.

Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) har läst brevet och menar att Mörbylånga kommun inte har gjort det svårt för de cirkusar som kommer hit.

– Jag tror nog att vi bemöter dem med de önskemål de har, det visar sig ju också genom att de kommer tillbaka år efter år.

Cirkus Olympia har turnerat på Öland i 33 år och har inga planer på att sluta.

– Ölandskommunerna är väldigt bra. Varken Mörbylånga eller Borgholm tar ut någon platshyra och vi har inga problem med affischering på de platser där kommunen bestämmer. Det är svårare utmed de vägar som Trafikverket har hand om.

Senaste sommaren hade Cirkus Olympia 17 föreställningar på Öland, de allra flesta på olika privata campingar.

– Vi återkommer år efter år till flera av dem.

Cirkusdirektör Bengtsson berömmer ölandskommunerna, men är inte lika glad för hur Kalmar kommun hanterar dem.

– Vi har svårigheter att få tillstånd att affischera, och det försvårar vår marknadsföring.