Nytt hopp om att krogen i Stenåsa öppnar

Stenåsa Artikeln publicerades
Just nu är Stenhusa krog stängd men det finns en svag förhoppning om att den skall kunna öppna till sommaren.
Foto: Malin Edeborg
Just nu är Stenhusa krog stängd men det finns en svag förhoppning om att den skall kunna öppna till sommaren.

Trots oro och svårigheter med vattnet i Stenåsa finns det hopp om att krogen vid Stenhusa bod skall öppnas i sommar.

– Vi har ett par intressenter, de vet att det kan bli svårt med vattnet men är ändå intresserade, säger Markus Tallroth på Naturbokhandeln.

Krogen vid Stenhusa bod kan i år arrenderas för 0 kronor. Erbjudandet har funnits en tid men som Ölandsbladet kunde berätta för en tid sedan var det osäkert om det skulle gå. Orsaken var att vattnet tagit slut i brunnen. Markus Tallroth på Naturbokhandeln konstaterade att det är svårt att driva en restaurang om det inte finns vatten till matlagning, disk och rengöring.

Efter att nyligen ha haft ett möte med kommunen är stämningen något bättre.

– De har sagt att utbyggnaden av vatten- och avlopp går vidare som den skall. Då får vi kommunalt vatten i Stenåsa 2022. Just nu står vi i ett vägskäl och funderar på vad vi kan göra fram till dess, säger Markus.

”Vi bävar inför hur det skall bli i vår och sommar.”

Ett alternativ är att gräva ner en tank i backen, den kan sedan fyllas på med rent vatten som kan användas såväl i krogen som i bokhandeln.

– Det är klart att det blir en stor kostnad. Inte så mycket för tanken, men varje gång den behöver fyllas med vatten kommer det att kosta en bra slant. Det är egentligen ingen bra lösning. Vattnet måste vara friskt och får inte blir stående i tanken.

Kommer kommunen att hjälpa till på något sätt?

– De kan inte inte ge stöd till enskilda näringsidkare, men vi fick hjälp med tips om hur vi kan söka bidrag på annat håll till en sådan investering. Det var ett bra möte, de är klara över att vi är en viktig aktör här på östra Öland, inte minst för alla fågelskådare som gästar Öland.

Hur blir det i sommar?

– Vi har ett par intressenter som är beredda på att öppna krogen. Vi har talat om vilka förutsättningarna är med vattnet men det är nog troligt att vi kommer att ha någon form av mat- och eller kaféverksamhet.

I mitten av januari sinade er brunn, hur fungerar det just nu?

– Vi har fått tillbaka lite vatten genom regnen som har kommit den senaste tiden. Vi klarar våra personalutrymmet, men det är mycket slam i brunnen så vi får byta filter väldigt ofta.

– Det är klart att vi bävar för hur det skall bli inför våren och sommaren.