Ny Ölandsbro blir riksdagsfråga – ”Den är omodern”

ÖLAND Artikeln publicerades
Liberalerna vill ha en ny Ölandsbro och redan tidigare än 2070 då dess slutdatum är satt.
Foto: ARKIV
Liberalerna vill ha en ny Ölandsbro och redan tidigare än 2070 då dess slutdatum är satt.

Liberalerna väcker frågan om en ny Ölandsbro på riksdagsnivå. I en motion från Emma Carlsson Löfdahl (L) föreslås att Trafikverket får i uppdrag att ta med en ny Ölandsbro i kommande planering.

– Det är väldigt viktigt att vi driver på för en ny förbindelse mellan fastlandet och Öland både lokalt, regionalt och nationellt. Liberalerna har tyvärr ingen riksdagsledamot från vårt län, men Emma delar vår uppfattning i frågan. Kalmar och Öland behöver varandra. Vi är en arbetsmarknadsregion och en stor turistdestination, vi kan inte utvecklas i nödvändig takt med nuvarande bro, säger Carl-Henrik Sölvinger, oppositionsråd för Liberalerna i Kalmar i ett pressmeddelande.

– Trafikverket säger att vi får leva med nuvarande förbindelse till minst 2070. Men jag tycker inte vi kan vänta så länge på en andra bro. Bron är omodern, den saknar både cykelbanor och mitträcken. När statliga myndigheter nu anordnar innovationstävlingar för en andra Öresundsbro så blir jag frustrerad. Det finns faktiskt en annan förbindelse i Sverige med nästan lika mycket biltrafik, som är i långt större behov av innovation. Det är bra att frågan kommer upp på riksdagens bord, en ny Ölandsbro är en nationell fråga, säger Sebastian Hallén, gruppledare för Liberalerna i Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.