Nu räcker det med unga avhopp i Borgholm!

Öland Artikeln publicerades

Ännu en ung politiker lämnar Borgholms kommun...

I veckan kom pressmeddelandet från Sofie Loirendal om att hon avsäger sig sina politiska uppdrag i Borgholms kommun. Framtid Ölands framtidsnamn känner inte att hon fått gehör för sitt arbete att utveckla äldreomsorgen inom kommunen, ett av hennes specialområden.

Respekt för att politiska meningsmotståndare väljer andra, i deras ögon bättre vägar. Där ligger inte Borgholms kommuns problem. Problematiken är större än en enskild fråga och ett enskilt parti.

Återväxten inom lokalpolitiken på Öland och i synnerhet i Borgholms kommun är usel.

Och egentligen är det märkligt, för det kryllar av unga människor med mängder av åsikter och förslag till förbättringar, inte sällan kvinnor. Men de för fram sin politik i sociala medier.

Där finns en nöt att knäcka. Jag tror inte ens att all de som engagerat sig i Åkerboskolan, skolbussar, äldreomsorg och vattenbrist, vet om att de är politiskt aktiva.

”Politik är att vilja”, sa Olof Palme och det är precis vad de här personerna gör. De är oerhört engagerade, har en vilja och lämnar både höga och låga förslag till förbättringar.

Bekymret är att just det att de själva inte ens vet om att de är politiskt aktiva. Deras åsikter, synpunkter, förbättringsåtgärder tar slut i kommentarsspåret på nätet. Vet inte ens om dessa åsikter, synpunkter, förbättringsåtgärder förväntas tas upp av en ”riktig” politiker.

Där har de mer organiserade ”vanliga” politikerna en jättemöjlighet - att närma sig dessa drivande krafter. Och att också de äldre politikerna förstår att det är i nätkanalerna som mycket av dagens politik finns.

Mörbylånga kommun har också öppnat upp möjligheter för yngre politiker med familjer och sociala engagemang genom att hålla fullmäktigemöten dagtid. Ledamöterna blir ersatta för förlorad arbetsinkomst, men slipper fixa barnpassning och/eller att välja bort föreningsaktiviteter kvällstid.

Därmed utesluts inte de många gånger mycket engagerade föreningsmänniskorna och småbarnsföräldrarna från politiken. Det är krafter som behövs.

Sofie Loirendal, Mattias Carlsson, Linda Sagemark, Jonas Nilsson - listan över unga driftiga politiker som Borgholms kommun tappat kan göras lång. Alltför lång.

Det finns viljestarka yngre personer i kommunen. Plocka upp dem och möjliggör ett politiskt arbete. Där ligger framtiden för Borgholms kommun!

Senaste ledarna med Peter Boström: