Nödradionät säkrar samband vid teleavbrott

Öland Artikeln publicerades
Arne Gegerfelt från Rälla monterar en länkantenn i radioklubbens relästation i Mörbylånga.
Foto:Erik Nyberg
Arne Gegerfelt från Rälla monterar en länkantenn i radioklubbens relästation i Mörbylånga.

Om Öland drabbas av ett omfattande och långvarigt strömavbrott kommer telefonnät och internet att sluta fungera efter några timmar. När detta händer behöver kommunernas ledningar och krishanterare tillgång till någon form av nödradionät.

Borgholms kommun och Mörbylånga kommun har tecknat avtal med Ölands Radioamatörer. Radioamatörerna använder sin egen utrustning, och sambandet kommer ske över föreningens tre relästationer, i Böda, Borgholm och Mörbylånga.

Relästationerna sänder på FM på frekvenser, som är upplåtna för amatörradio. Stationerna kommer att länkas samman och knytas ihop med hjälp av ett radiolänknät. Länkningen gör att allt som sänds kommer att täcka hela Öland. På det sättet blir det möjligt för kommunernas ledningar och krisgrupper att både nå ut med information och få lägesrapporter om hur det står till i de olika samhällena.

– Allt går ut på att hjälpa kommunernas krisorganisation ifall det blir så att nätet går ner, säger Erik Nyberg, ordförande i Ölands Radioamatörer.

Till detta behövs radiostationer samt signalister både vid kanslierna i kommunerna och på de platser som kommunerna vill ha förbindelse med.

– I Borgholms kommun så är det Löttorp, Gärdslösa och Rälla som ska vara bemannade. Även Mörbylånga har pekat ut vilka platser som man vill kunna nå, säger Erik Nyberg.

Under våren så kommer det genomföras en krishanteringsövning i Mörbylånga kommun. Exakt när detta blir av är ännu inte klart.

Erik säger att det i radioamatörernas policy ingår att hjälpa till med det man kan i kriser och naturkatastrofer.

Flera av radioamatörerna är teknikintresserade och många av dem har militär sambandutbildning.

– Vi har kontakt med Räddningstjänsten så de vet om att systemet finns. Det här är verkligen en trygghet för Öland och det fyller ett hål i samhället, avslutar Erik Nyberg.

Att kommuner på detta sätt knyter radioamatörer till sin krisberedskap är unikt i Sverige.