Nästa generationens sport

Öland Artikeln publicerades
E-Sport en sport som inte många vet om.
Foto: Julia Viktorsson/Smålandsposten
E-Sport en sport som inte många vet om.

Vinna 230 miljoner kronor genom att spela?

År 2019-2020 så kommer E-Sport bli en officiell sport, så passa på dig att lära dig lite om det.

E-Sport eller elektronisk sport är när man tävlar i olika spel. För det mesta så måste man spela som ett lag i dom olika spelen men i några spel så spelar man bara en mot en som i till exempel FIFA 19.

E-Sport drar in miljontals med tittare varje år. Det är säkert över 350 miljoner tittare varje år och det växer något otroligt hela tiden. På turneringar som är stora så spelar man i riktiga arenor och i arenan så är det nästan alltid fullsatt när det väl är match. På arenorna så kan det vara från 8000 till 20 000 som är bara på arenan medan på internet (mest Twitch.TV där nästan all E-Sport sänds och är helt gratis) så kollar det flera miljoner på matcherna. Det är den snabbast växande sporten runt om i världen och är en av dom få sporterna som faktiskt är riktigt global.

Det pratas om att E-Sport inte kan identifieras som en sport då man inte rör på sig så mycket. Men E-sportare tränar mycket och äter bra mat för kroppen och inte skräpmat som många kanske tror. Dom måste träna och äta bra för att kunna hålla den prestandan och ligga på den nivån som dom måste ligga på. Det gör så dom kan kommunicera bättre, kan koncentrera sig längre på spelet, tänka på strategier och kunna ha bra reaktioner som är väldigt viktigt i många spel för att man ska kunna vinna.

Det finns riktigt stora turneringar inom E-Sport.

I första början av E-Sport så fanns det inga prispengar, men efter att tiden gick så tävlade man mer om prispengarna än att bli bäst. Prispengarna har ju växt något enormt från inget till flera miljoner kronor!

Om vi ska tala om den största turneringen inom E-Sport så är det i Dota 2 som heter The International som händer en gång på per år. Årets International så var det i genomsnitt 4 miljoner som kollade hela tiden och i finalen så var det 15 miljoner tittare som kollade live! Glöm inte bort att det var mer än 18 000 som var i Rogers Arena som ligger i Vancouver. Prispotten för denna turnering var 25 miljoner dollar som motsvarar ungefär 232 miljoner kronor.

Det visar ju hur stort E-Sport verkligen är och det är inte bara i Dota 2 som det kollar många på. Det kollar flera miljoner på League of Legends, CSGO, Fortnite och många fler!

I Sverige så finns det två riktigt stora organisationer som heter Ninjas in Pyjamas och Fnatic. När dom spelar i dom olika spelen så blir det såklart som ett derby mellan dom två. Dom är inte bara stora här i Sverige men dom är också stora runt om i världen.

Om man vill själv spela spelen som dom gör inom E-Sport så är det viktigt att man har främst en dator eller en konsol. Om inte din dator klarar av att spela dom olika spelen för den kanske inte är så bra så går det alltid att sänka grafikinställningarna så det ser fulare ut men det går mycket lättare att spela. Medan på en konsol så är det viktigaste att man spelar det man känner sig vanast vid, Xbox eller Playstation. Fråga helst dina kompisar vad dom har så ni kan spela ihop.

Olle Bjelkendal