När kan man be en minister fara åt helvete?

Ledare ,
Chefredaktör Peter Boström: ”Det är obegripligt att en regering och en jordbruksminister som säger sig värna om både klimat, miljö och miljövård inte ens kan utverka ett transportstöd för att kunna hjälpa öländska bönder att överleva.”
Chefredaktör Peter Boström: ”Det är obegripligt att en regering och en jordbruksminister som säger sig värna om både klimat, miljö och miljövård inte ens kan utverka ett transportstöd för att kunna hjälpa öländska bönder att överleva.”

Dåligt insatt? Dåliga rådgivare? Eller är Öland och öländska bönder helt enkelt inte tillräckligt viktigt?

Sveriges jordbruksminister heter Jennie Nilsson och kommer från västkusten. På hennes nystartade twitterkonto beskriver hon sig själv som en stolt hallänning, Halland som i år efter en nederbördsrik säsong uppvisar rekordskördar.

Genom en av de senaste tweeten ger jordbruksministern sitt stöd för de arktiska urfolken:

”De arktiska urfolkens röster är oumbärliga i tider av tuffa utmaningar för den arktiska regionen, inte minst vad gäller klimatförändringarna och dess konsekvenser. Vi har mycket att lära av våra urfolk.”

Dessvärre så tycks inte ölänningar räknas till de arktiska urfolken.

Det är så olika sånt där, med vilka som är viktiga och vilka som sägs beröras av klimatförändringar.

Antingen är jordbruksministern blind eller i vart fall drabbad av någon form av synfel, då hon uppenbarligen inte ser klimatförändringarnas konsekvenser för ölänningar, men för de arktiska urfolken.

Från Öland kommer en vädjan från lantbrukare, ståendes på sina bara knän. Om hon, och för den delen hennes stab, valt att slå dövörat till för ölänningarnas vädjan om hjälp, så borde väl ändå länsstyrelsens partsinlaga där torkans effekter på Öland beskrivs med obehaglig kuslighet ha väckt någon förståelse?

Sant är att priset på exempelvis en bal från de landområden som inte drabbats av torkan, däribland Halland, i år har betydligt lägre priser. Balarna skulle kunna rädda liv på öländska djur, jag vågar knappt att skriva det, och öländska bönder. För transportkostnaderna från exempelvis Halland till Öland, är så omfattande att det till sist är det som kan få den öländska lantbrukaren att lämna gården som drivits i generationer.

I stort sett varje dag blir Öland en naturvårdare fattigare. Gårdar säljs med enorma förluster och jordbruksmark läggs för fäfot.

Den som verkligen säger sig värna om miljön, den som anser att Gretas miljökamp är så viktig - varför kan man inte se klimatpåverkan och miljöförluster där man själv står? Eller är det så som den lokala LRF-basen Roger Gustavsson säger att; ”Öland känns inte så viktigt”.

Det är obegripligt att en regering och en jordbruksminister som säger sig värna om både klimat, miljö och miljövård inte ens kan utverka ett transportstöd för att kunna hjälpa öländska bönder att överleva.

Det är faktiskt då man undrar om man kan få be en minister att fara åt helvete?