Steg för steg

Öland Artikeln publicerades
Näktergalsstigen i Borgholm på 1930-talet.
Foto:privat
Näktergalsstigen i Borgholm på 1930-talet.

Det första vi ser är att stigen leder inåt. Inåt mot något okänt, oväntat, spännande. Ju längre vi går på stigen, desto mer får vi syn på. Någonstans där inne finns något vi bara kan ana när vandringen börjar.

Att upptäcka en stig kan vara det första steget på ett helt nytt äventyr.

Häromveckan kom det en hälsning från Magnus Thernelius i Bromma. Han hade i en låda hittat ett vykort från 1930-talet föreställande Näktergalsstigen i Borgholm, strax därpå hittade han en bild av samma stig från 2015. Samma stig, samma möjligheter till oväntade och spännande upptäckter.

I vårt landskap finns det stigar av alla de slag. Stigar som är kända, där många hittar fram till målet. Stigar som är okända och där bara några få finner vägen. Stigar som har fått namn efter personer och upplevelser.

Ett är gemensamt för dem alla. Det krävs hänsynsfulla vandrare längs dem. Hänsyn mot djur och växter. Att inte skövla och skrämma, vara högljudd och okänslig för vad man möter.

Stigarna må vara främmande, men möjligheterna att lära känna stigen och upptäcka de hemligheter som ryms utmed den är utmanande. De flesta av oss har alldeles egna upplevelser av vandringen som har lett allt längre, in i det okända. Spännande!

Alltsammans börjar med en aning och ett första steg.

Stigarna förändras från gång till gång, från år till år. Naturen förändras, vår blick förändras. Att slå följe med en medmänniska, en medvandrare för att utforska varandras stigar är lika spännande. Kräver lika mycket försiktighet och hänsyn. Kan ge samma spännande upplevelser.

Att vandra tillsammans med någon är stort. Att få sällskap är stort. Med hänsyn och försiktighet som följeslagare kan upptäckterna bli långt mer spännande än du någonsin kunnat ana.

Någonstans där inne finns livet självt.

VECKANS CITAT:

Det finns mer i livet än att öka farten.

Mahatma Gandhi (1869-1948)

- - -

Jag har ingen speciell talang. Jag är bara passionerat nyfiken.

Albert Einstein (1879-1955)