Michelin-stjärna till Hotell Borgholm

BORGHOLM Artikeln publicerades
Karin och Owe Fransson har all anledning att fira då Hotell Borgholm är en av tre restauranger på svenska landsbygden som får en stjärna i ”Michelin Nordic Guide 2016”.
Foto:Alexander Jensen
Karin och Owe Fransson har all anledning att fira då Hotell Borgholm är en av tre restauranger på svenska landsbygden som får en stjärna i ”Michelin Nordic Guide 2016”.

I dag har Hotell Borgholm all anledning att fira. De har blivit tilldelade en stjärna i ”Michelin Nordic Guide 2016”.

– Vi är oerhört stolta och glada över den prestigefyllda utmärkelsen, säger Owe Fransson som driver hotellet tillsammans med köksmästaren Karin Fransson.

Det är första gången som bedömare från Guide Michelin har besökt restauranger på den svenska landsbygden. Totalt tilldelades fyra krogar stjärnor i ”Michelin Nordic Guide 2016”. Fäviken Magasinet i Järpen fick två stjärnor medan Daniel Berlin i Skåne Tranås, PM & Vänner och Hotell Borgholm fick en stjärna var.

– Både jag, Karin och vår duktiga personal är mycket glada och stolta. Det här handlar om teamwork, vi hade inte klarat det utan vår personal. Men vi är också ödmjuka inför kraven som kommer med stjärnan, Owe Fransson, som driver Hotell Borgholm tillsammans med köksmästare Karin Fransson och fortsätter:

– Vissa krögare springer ihjäl sig för att få stjärnor men vi har aldrig strävat efter det på det viset. Vi har alltid fokuserat på att göra en så bra produkt som möjligt som gör våra gäster nöjda och som vi kan känna oss stolta över.

Vad betyder detta för er?

– Vi hoppas att detta kommer att betyda otroligt mycket. Det här är världens mest respekterade och prestigefulla restaurangguide. Vi har redan märkt av ett ökat bokningsintresse på grund av tilldelningen.

Guide Michelin har heltidsanställda bedömare som har lång erfarenhet av branschen och är utbildade för detta. Innan en restaurang får en stjärna ska de ha besökt den minst tre gånger. 24 restauranger i Sverige har blivit tilldelade stjärnor och endast fyra stycken har två stjärnor.

– Det här är det bästa som kan hända en restaurang. Det är oerhört stort för oss och gör oss internationellt erkända. Det är också roligt för Borgholm och Öland där vi får vara med och lyfta stjärnglansen. Det kommer också lägligt med tanke på 200-årsjubileet.

Hotellet har haft samma ägare sedan 1970-talet och det har blivit många utmärkelser genom åren. Karin Fransson har bland annat belönats med Gastronomiska Akademiens Guldmedalj och ”Stora matpriset” från tidningen Allt om mat. Restaurangen tillhör sedan många år det absoluta toppskiktet i den svenska restaurangguiden White Guide.

– Det här är ett tecken på att vi i vårt arbete under alla år gjort rätt. Det är många som har skakat på huvudet genom åren.

Hur firar ni detta?

– Ikväll kommer vi att gå på releaseparty på Hotell D´angleterre i Köpenhamn. Där kommer danska stjärnkockar att göra en spektakulär middag för att hylla de krögare som fick stjärnor.

– När vi kommer hem kommer vi att fira med personalen. Det blir kaffe och tårta och sedan får vi se hur vi firar mer.