Annons

Med dödsfällan på sin egen tomt

När SvenOlof Ljunggren skulle gräva för kommunalt vatten och avlopp till huset på sin tomt råkade han ut för något som kunde ha slutat mycket olyckligt. Fem-sex stora stenar rasade ner från stenmuren, varav någon på hundra kilo, precis där han befann sig.
Bostorp • Publicerad 14 augusti 2018
En käpp markerar vart raset skedde. Nedanför syns de stenar som SvenOlof höll på att få över sig.
En käpp markerar vart raset skedde. Nedanför syns de stenar som SvenOlof höll på att få över sig.Foto: Privat

Som tur var såg han varningstecknen och hann slänga sig åt sidan. Att stenmuren rasade beror enligt fastighetsägaren på avsaknad av bärlager när kommunens anlitade företag Peab återställde grävningen vid anslutningspunkten.

När SvenOlof Ljunggren, boende i Bostorp skulle få vatten och avlopp till sin tomtgräns behövde Peab som utförde jobbet ta bort en bit av stenmuren som löper längs med hans trädgård. Denna stenmur hade den boende tidigare byggt upp och varit noggrann med markarbetet under stenmuren.

Annons

– Det är nedgrävt hela vägen bort med en ordentlig stenmursgrav, säger SvenOlof och pekar mot den sextio meter långa stenmuren.

Därför ifrågasatte han om det inte gick att utföra grävningen till vatten och avlopp med ett spjut. Men det såg inte Peab som något alternativ, därför valde den boende att själv plocka ner stenmuren för att ha koll på de olika stenarna.

När VA-slangar var nedgrävda och dragna till anslutningsgräns ska det ha kommit överens om att de stora grundstenarna skulle läggas tillbaka av Peab men att SvenOlof själv skulle bygga upp resten av muren.

– Det såg ut för mig som att grundstenarna var lagda ordentligt.

Stenmuren hamnade på plats och han beslutar sig för att påbörja grävningen i sin egen trädgård för att ansluta till avlopp. SvenOlof fortsatte gräva för hand i trädgården där grävmaskinisten inte kunde komma åt att gräva.

Fem-sex stora stenar rasade ner och höll på att träffa SvenOlof när han grävde i diket till sin tomtgräns.
Fem-sex stora stenar rasade ner och höll på att träffa SvenOlof när han grävde i diket till sin tomtgräns.Foto: Privat

Den sista maj stod han och grävde på 1,4 meters djup, nere i diket, när han råkade ut för vad han kallar för dödsfällan.

– Jag såg att det började rasa småsten längst med kanten, och då slängde jag mig åt sidan.

Sex stora stenar varav den tyngsta på drygt 100 kilo granitsten slog ner just där SvenOlof precis hade befunnit sig.

– Skyffeln blev jag av med, säger han och tillägger att det värsta är att han upplever att han inte blir tagen på allvar efter händelsen.

– Kommunens representanter ställer inte ens upp på att göra en besiktning av platsen för incidenten.

Annons

Han kontaktar en grävmaskinist som hjälper honom att gräva upp runt VA-slangarna och upptäcker då att markytan under stenmuren saknade det viktiga bärlagret. Han berättar att stenmuren var placerad på rörsand vilket gjorde den instabil.

– Jag har skrivit till Peab och undrar vilka kriterier som gäller för ett anläggningsarbete som detta.

– Jag är inte en person som går till tidningen så fort det är något, säger SvenOlof som känner att han inte får någon respons från ansvariga i frågan.

– Om jag ska säga något positivt om detta så är det väl att jag i alla fall inte behöver gå på något gym.

När Ölandsbladet kontaktar Mörbylånga kommun i sakfrågan hur markarbetet är utfört hänvisar de till Peab som utfört grävningen. Peab i sin tur meddelar att det finns en godkänd slutbesiktning efter det utförda arbetet och att det är kommunens ansvar.

Frågan bollas tillbaka till kommunen och hamnar då hos projektledaren Peter Asteberg som menar att ord står mot ord. Peab hävdar att de lagt tillbaka det befintliga materialet under muren.

– Han ansluter sig frivilligt till kommunens VA och kan normalt sett inte begära ersättning för de kostnader han får för att gräva från anslutningspunkten och till sin egen bostad. Men om han kan visa för oss att muren är återställd i ett sämre skick än före våra grävningar så kan han höra av sig till mig, för att diskutera vad som kan göras, skriver Asteberg.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons