Annons

Mat i Världsarvet invigdes av Carl Jan och Christofer

För tredje året i rad var Carl Jan Granqvist med och höll i invigningstalet till Mat i Världsarvet, hans tal får således ses som en tradition. Ett nytt inslag i år är att även krögaren för Hotell Borgholm, Christofer Johansson var med och förklarade matfestivalen för invigd.
Mörbylånga • Publicerad 18 juli 2019
Carl Jan Granqvist och Christofer Johansson förklarade mässan för invigd.
Carl Jan Granqvist och Christofer Johansson förklarade mässan för invigd.Foto: Natalia Johansson

– Vi har valt att ha ett historiskt tema i år, fokus är maten genom tiderna som ni kommer märka i programmet, säger Eva Engström, landsbygdsutvecklare Mörbylånga kommun och informerar om upplägget för torsdagen och fredagen.

– Jag vill presentera två generationens måltidsexperter. Den ena har med stor inlevelse varit med och byggt upp det gastronomiska Sverige, bland annat genom att bygga upp ett gastronomiskt universitet. Den andra har faktiskt studerat på nämnda universitet och håller på att bygga upp det gastronomiska allvaret, säger Eva Engström och presenterar Carl Jan Granqvist och Christofer Johansson.

Annons

Carl Jan inleder talet efter en överenskommelse med Christofer.

– Jag inleder och du avslutar, så får man göra med den kommande generationen som ska ta över ansvaret, säger Carl Jan Granqvist.

Han jämför den europeiskt kulturella bakgrunden inom gastronomin med fem varptrådar. Den första är att det bara är kristna som har måltiden som kärlek och förlåtelse.

– Varje gång vi dricker, ju mindre syndig blir man, säger han och får gehör och skratt från publiken.

Den andra varptråden berör klimatet, det är klimaten som bestämmer realiteten i odlingslandskapet. Vatten och jord är den tredje och en förutsättning för allt som lever. Därefter nämner han växter och djurs påverkan och den sista varptråden hantverk och teknik.

Han förklarar vikten av mötet vid en måltid.

– Många av de äldre idag svälter ihjäl för de tycker inte det är roligt att äta längre. Ingenting är farligare för en äldre människa än att gå ner i vikt, för då blir man infektionskänslig och får större risk att utveckla demens.

Likt de tidigare invigningstalen tog han upp historien om viktiga personer inom gastronomin. Det är fransmannen Jean-François Régis Cadier (1829-1890) som invandrade till Sverige 1852 och startade Grand Hotel 1874. Fransmannen, som skulle vara en inspirationskälla för Mörbylångasonen Agnar Meurling (1879-1944).

– Det är viktigt att nästa generationer kommer ihåg dessa betydelsefulla personer, säger Carl Jan Granqvist och lämnar över ordet till Christofer Johansson.

Christofer beskriver hur mat – och matupplevelser förändras över tid.

Annons

– Jag minns precis hur stuvade morötter smakade eller hur den stinkande ostmassan låg i badkaret och bara stank så vi barn var tvungna att krypa under täcket, bara slippa det där. Idag skulle jag förmodligen tycka att det var fantastiska dofter, det svarar ju någonstans för att mat i olika tid kan påverka oss olika, beroende på hur vi upplever dem.

Han nämner att mat som för tio år sedan ansågs oacceptabelt att äta, idag kan vara helt accepterade.

– Ofta är det på en gastronomikrog många trender skapas, som visar vad vi kommer äta imorgon, säger Christofer Johansson.

Med ett handslag förklarade Carl Jan Granqvist och Christofer Johansson mässan för invigd.

Eva Engström, landsbygdsutvecklare Mörbylånga kommun välkomnade de två talarna till årets invigning av Mat i Världsarvet.
Eva Engström, landsbygdsutvecklare Mörbylånga kommun välkomnade de två talarna till årets invigning av Mat i Världsarvet.Foto: Natalia Johansson
Christofer Johansson och Carl Jan Granqvist hängde en stund med pressen innan de skulle ta del av matmässans utbud.
Christofer Johansson och Carl Jan Granqvist hängde en stund med pressen innan de skulle ta del av matmässans utbud.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons