Majshackningen blev blöt i Stenåsa

Stenåsa Artikeln publicerades
Vattenytan krusar sig när de tunga maskinerna jobbar sig fram genom åkrarnas vattenmassor.
Foto:Wahlströms mjölk och maskin
Vattenytan krusar sig när de tunga maskinerna jobbar sig fram genom åkrarnas vattenmassor.

Vattnet stod redan högt på åkrarna i Stenåsa. Men när väderleksrapporten hotade om ytterligare 20 millimeter regn så fanns inte många valmöjligheter. ”Det blir inte blötare än så här”.

Bröderna Mattias och Christer Wahlström driver företaget Wahlströms mjölk och maskin i Skärlöv. Där har de egen mjölkgård och odling, men även en maskinstation som gör det möjligt att hjälpa andra lantbrukare med skörd av majs, gräs och helsäd.

Till Stenåsa skulle de i slutet av oktober.

– Prognosen visade att det skulle komma 20 millimeter till och kunden hade 80 hektar majs att skörda. Det är värt en miljon kronor och då vågar man inte hoppas, säger Mattias Wahlström, som gav sig ut på åkern tillsammans med sina kollegor.

– Det blir inte blötare än så här. Men det var faktiskt nästan lättare att köra där det stod blankvatten.

Gav inte marken vika under er?

– Till viss del gjorde den det, men det bar tillräckligt för att kunna köra. Under matjorden finns ett tjockt lager lera som tar emot.

Bönderna filmade skördearbetet. Förra veckan lades filmen ut på Youtube, där den visats närmare 5 000 gånger. Nu finns filmen också på Ölandsbladets hemsida.

Trots de stora mängderna vatten, tror inte Mattias att majsens kvalitet har påverkats nämnvärt.

– Det spelar ingen roll för majsens skull, däremot för åkrarna. Det blir spår överallt som kan göra det svårt inför nästa år.

Värre är det för bröderna Wahlströms egen bönskörd.

– Vi har väldigt blöta bönor, och det medför högre kostnader för torkning. Men i det här läget är vi glada att vi lyckats skörda över huvud taget. Då har vi ändå tre hektar som vi inte lyckades skörda.

De bönorna får de i stället plöja ner, vilket innebär en förlust på omkring 50 000 kronor.