Magiskt

Öland Artikeln publicerades
En vinterdag när mörkret gett vika gick veckans Ögonblicksfotograf en promenad på södra Öland och fick njuta av det magiska öländska ljuset.
Foto:Berit Huttenlocher
En vinterdag när mörkret gett vika gick veckans Ögonblicksfotograf en promenad på södra Öland och fick njuta av det magiska öländska ljuset.

Det magiska ljuset. Efter en mörk vinterperiod njuter vi av att dagarna blir allt ljusare. Även om bara med en minut eller två varje dag. Ljuset förändrar världen, förändrar livet.

Ett snövitt landskap, glittrande hav, tunna molnbankar och en glimrande sol därbakom. Alltsammans förstärker vartannat och resultatet blir: Magiskt. Inte något annat ord är möjligt. Det magiska ljuset sköljer över vandraren. Omöjligt att inte njuta, att inte förundras. Omöjligt att inte glädjas över att den mörka vinterperioden är över.

Det magiska ljuset har under alla år fått konstnärer att för kortare eller längre tid bosätta sig på Öland. Att göra resan över sundet för att möta skimret. Samma resa som också lockar så många andra. Vinter, vår, sommar och höst. Hit, till det magiska ölandsljuset. Som förstärks av vattenytor och vidsträckta alvarmarker.

Vanligare än vanligast är motivet av en soluppgång eller solnedgång på Öland. Hur många av oss är det som inte har tagit bilder av mäktiga solnedgångar i Kalmarsund, eller strålande soluppgångar över Östersjöns och Alvarets horisont. Ljuset lockar och bedårar. Magiskt.

Magiska ögonblick kanske vi också får vara med om när vi möter glädjen och friheten i en annan människas ögon. Glädje, frihet, kärlek, värme.

Ibland möter vi varandra med ett leende , men där ögonen säger något annat. Trötthet, uppgivenhet. Saknad. Det är ju så – även om vi försöker hålla skenet uppe kan vi se in i varandras ögon och förstå att allt inte är så bra. Ljuset finns inte där. Det gamla talesättet "Ögat är själens spegel" är sant, så sant.

Men så kommer ögonblicket när ljuset blir synligt. Det magiska ljuset som berättar att glädjen är tillbaka. Att värmen har återkommit. Och skimret kan delas vidare, från själ till själ. Ljuset – det magiska!

VECKANS CITAT:

En kram är en dikt av kärlek som är skriven i huden.

Fakta

Detta magiska ljus ...

Detta magiska ljus:

det ädlas stjärnljus

i den kalla världen!

Ej af doftande skog,

ej af förtroliga träd,

där det goda andas

i Naturens lugna

ljusa sabbat,

hägnades vårt möte.

Den råa gatan,

där det fridlösa hetsade

lifvet skrattar,

gråter,

förbannar,

fångadt i osalig

bedräglig skenfröjd,

såg vår ensamhet.

Vilhelm Ekelund

Visa mer...