Annons

Lugnare kring drogerna i Mörbylånga – men polisen vill inte blåsa faran över

Drogförsäljningen i Mörbylånga fick stor uppmärksamhet för en dryg månad sedan. Nu har läget lugnat sig, men polisen vill inte att den senaste tiden ska falla i glömska.
Mörbylånga • Publicerad 6 november 2018
Magnus Areskog.
Magnus Areskog.Foto: Arkiv

I slutet av september riktades många insatser mot drogförsäljningen i Mörbylånga. Polisen och olika enheter inom kommunen stärkte sin närvaro på orten, för att ”störa ut” försäljningen så mycket som möjligt.

– Det gick rätt bra. Under de veckor vi hade ökad närvaro fanns inget direkt som polisen reagerade på. Vi fick inte heller några speciella tips på människor som var inblandade i detta. Hade det varit ett gigantiskt problem så hade vi sett det då, säger Magnus Areskog, Ölands kommunpolis.

Annons

Blev det hela uppförstorat?

– Det vill jag inte säga. Det var jättebra att det togs upp, eftersom det var ett problem. Och vi blåser inte faran över, men problemen vi har i Mörbylånga är inte av den omfattningen som vid Baronen och centralstationen i Kalmar.

”Framför allt vill vi att föräldrar ska vara vaksamma på sina tonåringar”

Magnus Areskog upplever att fokuseringen i Mörbylånga var viktig, och att diskussionerna kring droger måste fortsätta.

– Det här är alltid aktuellt, och man måste vara medveten om att droger förekommer. Framför allt vill vi att föräldrar ska vara vaksamma på sina tonåringar. Det är bra om vi får igång en diskussion med ungdomarna där hemma.

Många föräldrar närvarade vid informationsmötet i början av oktober, då representanter från polisen, skolan och Länsstyrelsen gav en bild av nuläget och information kring droger.

– Jag tror att det blev en tankeväckare för många föräldrar. Det här måste vara en levande fråga hela tiden, säger Magnus Areskog och trycker på vikten av det förebyggande arbetet.

– Det är det absolut viktigaste om vi ska kunna ändra dagens attityder som är allt mer liberala till droger, och särskilt cannabis. Båda Ölandskommunerna bedriver ett bra förebyggande arbete, och det var skönt att det arbetet var inlett redan innan problemen uppmärksammades i Mörbylånga.

Enligt Areskog är målet med det förebyggande arbetet att ungdomarna själva ska ta avstånd från droger.

– Vi kan, och måste fortsätta, ta fast säljare. Men det kommer alltid nya. Därför måste vi framför allt jobba med ungdomarna, för kommer det inga nya köpare så blir det inte heller lika stor försäljning.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons